Pada hari ini Mesyuarat Bank Jepun mengekalkan Deposit kadar pada tahap-0.1%. Jumlah pembelian bon-bon kerajaan ditinggalkan pada tahap 80 trilion yen setahun dan ETF juga kekal tidak berubah. Pada sidang akhbar Ketua Bank Jepun Encik Kuroda sebagai berkata bahawa Bank akan meninggalkan sasaran asas wang dan sebaliknya mengamalkan "kawalan keluk hasil" di mana ia akan membeli bon-bon jangka panjang kerajaan untuk memastikan kadar hasil bon 10 tahun pada parasnya sekarang sekitar peratus sifar. Encik Kuroda juga berkata bahawa Bank Jepun, Kerajaan Persekutuan AS dan ECB telah mencapai kejayaan dengan mengurangkan kadar faedah jangka panjang. Kenyataan itu tidak bersetuju dengan kenyataan semalam oleh beberapa pegawai Persekutuan AS terutama tentang kebarangkalian tinggi kenaikan kadar di Amerika Syarikat dan rancangan Kerajaan Persekutuan AS untuk mengetatkan polisi kewangan.

Hari ini, pasaran akan tertumpu perhatian pada keputusan kadar faedah oleh Kerajaan Persekutuan AS, yang akan disiarkan pada jam 18:00 (GMT). Penghakiman oleh pasaran niaga hadapan, pelabur menilai kemungkinan kenaikan 18%, manakala jangkaan bahawa Kerajaan Persekutuan AS akan menaikkan kadar faedah pada Mesyuarat tersebut pada bulan Disember adalah 60%. Bank Pusat terbesar di dunia lain, RBNZ itu juga akan membuat keputusan kadar faedah semalam. Ia akan diterbitkan pada 24:00 (GMT + 3). Adalah dijangkakan bahawa RBNZ itu akan mengekalkan kadar faedah yang tidak berubah, tetapi akan menunjukkan kecenderungan dasar monetari yang lebih flexible, berdasarkan data inflasi yang rendah dan matawang New Zealand yang kuat, yang akan menjadi satu ancaman kepada ekonomi.

Pertumbuhan KDNK di New Zealand melebihi ramalan pada Q2, tetapi ini tidak bermakna bahawa mengekalkan kadar faedah pada semasa peringkat akan mencukupi untuk memelihara dan mengekalkan pertumbuhan ekonomi di New Zealand, yang bergantung pada harga eksport komoditi, terutamanya susu tepung. Eksport produk tenusu adalah tidak kurang daripada 18% daripada jumlah negara eksport. Harga komoditi yang rendah di dunia dan kadar Mata Wang Negara yang agak tinggi memberi kesan negatif kepada ekonomi New Zealand.

Hasil lelongan produk tenusu semalam amat mengecewakan. Harga susu tepung, yang merupakan eksport utama negara, telah meningkat hanya sebanyak 1.7% (berbanding unjuran sebanyak 9%).

Adalah dijangkakan bahawa hari ini, RBNZ ini akan meninggalkan kadar faedah pada paras semasa sebanyak 2.0%. Walau bagaimanapun, keputusan Kerajaan Persekutuan AS akan memberi kesan yang kuat pada pasangan NZD/USD daripada keputusan yang dibuat oleh RBNZ. Pelabur akan juga memberikan perhatian mengenai ucapan dan kenyataan Kerajaan Persekutuan AS di sidang akhbar tersebut, yang akan bermula pada 18:30 (GMT), untuk memahami rancangan Kerajaan Persekutuan AS berkaitan dengan peningkatan kadar lewat tahun ini.

USD/JPY: Mesyuarat 3 Bank Pusat.  Analisis fundamental 21/09/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas