Selepas keputusan dasar kewangan oleh Bank Jepun, global indeks saham akan meningkat. Bank Jepun meletakkan kadar faedah pada tahap-0.1%. Bank Jepun memperkenalkan tahap sasaran dengan kadar faedah 10 tahun dalam usaha menangani Deflasi. Pihak Bank juga mengumumkan bahawa ia akan terus menjalankan program Walau kuantitatif sehingga inflasi melebihi 2 peratus. Antara langkah-langkah lain Bank mungkin akan menaikan asas kewangan pada masa akan datang. Ia tidak mungkin bahawa pengekalan jumlah sasaran pembelian bon pada tahap 80 trilion yen setahun dan tahap sasaran kadar faedah 10 tahun akan mempercepatkan kadar inflasi atau memperbaiki keadaan kewangan. Ia tidak dikecualikan bahawa di hadapan Bank Jepun akan terus mengurangkan kadar faedah.

Walaubagaimanapun, Indeks-indeks saham-saham global meningkat selepas Bank Jepun mengesahkan niat untuk meneruskan dasar monetari meredakan. Pada permulaan sesi Eropah Indeks adalah StoxxEurope600 meningkat sebanyak 1%, manakala sektor perbankan ditambah 2.5%. Pada akhir sesi Asia Jepun Nikei stok purata meningkat sebanyak 1.9%, kepada 16807,62 mata. Pada penutupan dagangan China Indeks Komposit Shenzhen meningkat 0.3%, harga ChiNext sebanyak 0.2%, Shanghai komposit sebanyak 0.1%. Indeks saham AS juga berkembang. Pada permulaan sesi Eropah dalam indeks S & P500 meningkat sebanyak 0.5% dan kini perdagangan pada tahap 2145.0.

Namun, ramai pelabur percaya bahawa aliran menaik dalam pasaran saham adalah berkemungkinan terjadi. Langkah-langkah yang diambil oleh Bank Jepun telah hampir-hampir tidak berubah, dan pelabur kini memberi perhatian penuh kepada Mesyuarat terakhir Kerajaan Persekutuan AS pada bulan September, yang akan menamatkan kemudian hari. Pada 21:00 (GMT + 3) keputusan kadar faedah Persekutuan AS akan diterbitkan. Walaupun ia tidak dijangkakan bahawa kadar faedah akan dinaikkan, tanda-tanda peningkatan kemungkinan kadar bulan Disember boleh bahaya pertumbuhan dalam aset berisiko, termasuk saham-saham yang telah diperhatikan sejak awal Februari dan pada musim panas.

Lebih awal pada bulan September, Eric Rosengren Presiden Persekutuan Boston telah berkata bahawa ada semua alasan untuk mengetatkan dasar monetari, kerana ini akan membantu mengelakkan kepanasan ekonomi.

Pada masa ini, pelabur menganggarkan kebarangkalian kenaikan kadar 18%; kebarangkalian untuk kenaikan kadar bulan Disember dengan telah mencapai 60%. Pelabur juga akan memantau ucapan-ucapan Pengurus FRS di sidang akhbar tersebut-yang akan bermula pada 21:30 (GMT + 3) untuk memahami pelan dasar monetari Persekutuan AS pada tahun ini. Jika Persekutuan AS menunjukkan kemungkinan mengetatkan lagi kewangan di Amerika Syarikat sehingga akhir tahun ini, USD akan naik, manakala instrumen-instrumen pasaran saham berisiko dan Indeks akan turun.

S & P 500: Menunggu keputusan dasar monetari oleh Kerajaan Persekutuan AS.  Analisis fundamental 21.09.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas