Semalam keputusan Persekutuan AS untuk meninggalkan kadar faedah tidak berubah mencetuskan penurunan mendadak dalam dolar USD, walaupun apa-apa keputusan yang diharapkan.

Persekutuan AS telah telah membuat keputusan bahawan untuk menaikkan kadar sebelum akhir tahun ini; Walau bagaimanapun beberapa wakil sistem Persekutuan adalah tidak pasti tentang peluang sama tahun depan, disebabkan oleh perubahan dalam ekonomi global, seperti kelembapan ekonomi Cina, Brexit dan perangkaan makro-ekonomi AS yang bercampur-campur. Semua faktor-faktor ini menjadikan Persekutuan AS untuk menangguhkan kenaikan kadar.

Persekutuan AS telah menurunkan ramalan pertumbuhan KDNK bagi tahun 2016 daripada 2.0% kepada 1.8%. Ramalan jangka panjang pertumbuhan KDNK juga berkurangan daripada 2% kepada 1.8%.

Menurut Kumpulan CME, kebarangkalian kenaikan kadar bulan Disember adalah 60%. Namun begitu, ramai pelabur percaya bahawa Persekutuan akan menaikkan kadar faedah hanya pada pertengahan tahun 2017. Dan bukannya meningkatkan kadar tiga kali seperti yang telah dirancangkan untuk tahun 2017, kadar mungkin dibangkitkan hanya dua kali.

Sebagai tindak balas kepada keputusan Kerajaan Persekutuan AS harga emas dan indeks saham Amerika Syarikat telah meningkat dengan mendadak: komposit Nasdaq telah berkembang sebanyak 1% kepada 6295.00, iaitu paras rekod penutupan. Pada akhir sesi pada hari Rabu dagangan Indeks Dow Jones Industrials meningkat sebanyak 0.9% dan S & P500 - sebanyak 1.1%.

Pada awal sesi Eropah pada hari Khamis, dolar Australia didagangkan pada ketinggian 2 minggu berhampiran tahap 0.7650. Gabenor baru RBA Philip Lowe hari ini berkata bahawa pihak Bank tidak akan membuat terlalu "agresif" membuat keputusan untuk mencapai sasaran inflasi julat 2%-3%. Menurut Lowe, pertumbuhan pantas inflasi, mungkin memberi kesan negatif kepada kestabilan kewangan Australia.

Oleh itu, AUD/USD telah menerima sokongan padu, dan ianya berkemungkinan bahawa pasangan akan terus berkembang dalam jangka pendek. RBA dalam mesyuarat berikutnya akan diadakan pada 4 Oktober. RBA itu telah diturunkan kadar dua kali tahun ini. Buat masa ini kadar ialah pada tahap 1.5%.

AUD/USD: RBA tidak akan membuat keputusan yang dramatik untuk sampai ke sasaran kadar inflasi  Analisis fundamental 22/09/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas