Disebabkan oleh pengambilan keuntungan selepas kenaikkan dua hari berturut-turut, harga minyak jatuh pada sesi Asia. Pasaran hadapan minyak mentah November WTU jatuh 0.50USD, kepada 45.82USD setong pada minyak mentah Brent menurun 0.55% kepada 47.39USD setong minyak mentah NYMEX pada ICE Futures. Harga hadapan Oktober bagi petrol RBOB jatuh $0.02, kepada $1.38 segelen. Harga Brent spot adalah pada tahap yang 47.10 pada awal sesi Eropah dan sedikit akan turun.

Selepas Mesyuarat dua Bank-Bank Pusat terbesar dunia, Kerajaan Persekutuan AS dan Bank Jepun, peserta pasaran minyak telah mengalihkan perhatian mereka kepada Mesyuarat OPEC akan datang, yang akan diadakan di Algiers minggu depan. Ketua Setiausaha cartel Muhammad Barkindo berkata sebelum ini, ia tidak dijangkakan bahawa apa-apa keputusan atau Perjanjian akan dicapai pada Mesyuarat ini.

Walau bagaimanapun, kemudian beliau berkata bahawa, jika beberapa kemajuan yang akan dicapai semasa rundingan, mesyuarat baru di mana akhir perjanjian akan ditandatangani boleh diadakan lewat tahun ini. Presiden Perancis, Nicolas Maduro, yang menghadapi masalah serius dengan bajet negara yang disebabkan oleh harga minyak rendah, juga menyatakan bahawa OPEC dan pengeluar minyak lain boleh mencapai sebarang persetujuan.

Walau bagaimanapun, keraguan dalam Mesyuarat OPEC yang semakin meningkat, menyebabkan kesan negatif pada pasaran harga sentimen dan minyak. Ia seolah-olah bahawa ahli-ahli OPEC terbesar tidak boleh mencapai perjanjian untuk mengurangkan atau membekukan pengeluaran minyak.

Menurut peserta pasaran, penyata cartel tentang kemungkinan untuk mencapai sebarang persetujuan untuk menghadkan pengeluaran minyak dibuat untuk memastikan bahawa harga tidak jatuh di bawah paras tertentu. Penyata ini adalah jenis campur-tangan lisan.

Tiada seorang pun daripada pasaran utama minyak atau pengeluar minyak yang ingin mengurangkan bahagian pasaran mereka. Persaingan di pasaran yang lebih tinggi daripada sebelumnya, dan pengeluar minyak utama tidak mempunyai insentif untuk membekukan pengeluaran minyak.

Berita hari ini akan menyertakan dalam laporan syarikat perkhidmatan medan minyak Baker Hughes di bilangan pelantar penggerudian yang aktif dalam Amerika Syarikat, yang merupakan petunjuk penting aktiviti dalam sektor minyak ekonomi di Amerika Syarikat, mempunyai kesan yang ketara kepada harga minyak. Pengeluaran minyak adalah satu perniagaan yang menguntungkan memandangkan paras harga semasa, yang dibuktikan oleh peningkatan dalam operasi di pelantar penggerudian yang aktif di Amerika Syarikat (bilangannya adalah 416 yang sekarang). Laporan tersebut akan diumumkan semalam pada 20:00 (GMT + 3).

Minyak Brent: perhatian para pelabur akan diberi tumpuan dalam Mesyuarat OPEC.  Analisis fundamental 23.09.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas