Dalam mesyuarat pada hari Khamis, RBNZ mengekalkan kadar faedah utama rekod kadar rendah sebanyak 2.0% dan menyatakan kemungkinan penggantungan pelan tambahan dasar monetari yang meredakan di negara ini disebabkan oleh kebimbangan mengenai pasaran hartanah.

RBNZ yang telah diturunkan kadar faedah 6 kali sejak Jun 2015. Penurunan yang lepas telah diadakan pada bulan Ogos pihak Bank telah diturunkan kadar 0.25% dan disahkan mematuhi dasar monetari yang Walau.

Pada musim panas yang RBNZ yang mengeluarkan laporan, menyatakan bahawa kadar inflasi yang rendah yang berterusan dan peningkatan dalam Mata Wang New Zealand, yang menambah tekanan industri tenusu dan perkilangan, adalah faktor-faktor yang negatif bagi pembangunan ekonomi negara. Ingat bahawa Graham Wheeler berkata lagi Walau dasar monetari akan diperlukan untuk sampai ke paras purata inflasi dalam julat sasaran sebanyak 1%-3%.

Pertumbuhan KDNK di New Zealand dalam Q 2 adalah lebih baik daripada jangkaan, tetapi ia tidak bermakna bahawa pengekalan kadar faedah pada paras semasa akan mencukupi untuk memelihara dan mengekalkan pertumbuhan ekonomi New Zealand, yang sebahagian besarnya bergantung pada harga eksport komoditi, terutamanya susu tepung. Hasil lelongan produk tenusu Rabu lepas agak mengecewakan. Harga susu tepung, yang merupakan perkara utama eksport negara, meningkat hanya sebanyak 1.7% berbanding unjuran sebanyak 9%.

Walau bagaimanapun, harga rumah di New Zealand turut berkembang, terutamanya di bandar-bandar besar, dan kemerosotan mendadak kepentingan kadar boleh memanaskan pasaran hartanah. Hakikat ini akan berhenti Bank daripada keputusan kadar yang lebih rendah. Sekarang, peserta pasaran menjangkakan bahawa RBNZ itu akan menurunkan kadar faedah utama kepada 1.50% menjelang Ogos 2017.

Polisi Persekutuan AS juga mempunyai impak yang kuat pada pasangan NZD/USD. Minggu lepas Persekutuan AS disimpan kadar tidak berubah pada tahap 0.5%. Pada masa yang sama Persekutuan AS menyatakan bahawa kenaikan kadar itu akan dilaksanakan secara beransur-ansur. Hakikat ini menyebabkan penurunan dalam USD dan meningkatkan pasaran saham Amerika Syarikat. Sekarang, kebarangkalian untuk kenaikan kadar bulan Disember dianggarkan sebanyak 60%, yang akan menyokong USD dan pasangan NZD/USD.

Mesyuarat akan datang RBNZ yang akan berlangsung pada 9 November. NZD/USD pasangan ini mungkin menurun sehingga tarikh ini.

NZD/USD: kadar faedah adalah pada paras tertinggi dalam rekod.  Analisa Fundamental, 26/09/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas