Minggu lepas, Bank Jepun mengekalkan dasar monetari yang tidak berubah dan diperkenalkan satu tahap sasaran sifar bagi kadar hasil bon kerajaan 10 tahun, yang turut mengejutkan pasaran kewangan. Langkah insentif ini telah tidak digunakan selama beberapa dekad. Bank juga mengamalkan paras inflasi sasaran di atas 2%, walaupun walaupun tahap 2% tidak pernah telah dicapai.

Bank Jepun mengekalkan kadar faedah yang tidak berubah pada-0.1 peratus dan telah menyatakan bahawa program Walau kuantitatif akan diteruskan sehingga inflasi melebihi 2%. Ia tidak mungkin bahawa langkah-langkah yang akan mempercepatkan kadar inflasi atau memperbaiki keadaan kewangan.

Hari ucapan oleh Gabenor Bank Jepun Haruhiko sebagai menyokong dasar monetari yang baru. Pada masa yang sama, beliau juga berkata bahawa sekarang Bank Negara bertujuan untuk insentif inflasi yang Bank telah membentuk alat baru.

Esok pada 02:50 (GMT + 3) Mesyuarat dasar monetari Jawatankuasa Bank Jepun akan diadakan. Jawatankuasa akan menganalisa keadaan ekonomi di Jepun dan memberi panduan untuk masa depan dasar kewangan Bank Jepun. Jika terdapat tanda-tanda tambahan polisi meredakan dalam negara, ia akan menyokong Jepun pasaran saham dan melemahkan matawang Yen.

Dengan pembukaan sesi dagangan hari ini, Yen yang berkembang dalam pasaran Mata Wang, manakala pasangan USD/JPY semakin merosot. Dalam sesi Eropah penurunan pasangan dipercepatkan.

Encik Kuroda semalam menyatakan bahawa pihak Bank telah sedia untuk digunakan semua instrumen yang mungkin untuk mencapai matlamat-matlamatnya. Encik Kuroda menekankan bahawa pembelian hutang kerajaan oleh Bank Jepun mungkin tidak sampai ke 80 trilion yen setahun.

Peserta pasaran sesetengah percaya bahawa Bank Jepun boleh menggantung program Walau dasar monetari, iaitu isyarat amaran kepada pembeli aset Jepun dan Penjual Yen.

USD/JPY: Sebagai menyokong dasar monetari mew.  Analisis fundamental 26/09/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas