Satu kenyataan yang dibuat oleh wakil-wakil Iran yang dalam Mesyuarat OPEC di Algeria adalah dalam bentuk nasihat, jangkaan peserta pasaran minyak yang akan mencapai satu perjanjian untuk membekukan pengeluaran minyak pada tahap semasa. Sebelum ini, harga minyak meningkat dengan ketara disebabkan oleh penurunan minyak rizab di Amerika Syarikat dan jangkaan bahawa negara-negara menghasilkan minyak utama di luar cartel seperti Russia dan negara-negara OPEC akan mencapai sebarang persetujuan untuk menghadkan pengeluaran minyak untuk menyokong harga minyak.

Konfrontasi antara Arab Saudi dan Iran terus menghalang mencapai satu perjanjian di Algeria. Masih ingat bahawa pada awal tahun ini Mesyuarat OPEC yang serupa telah gagal. Mesyuarat berakhir sebelum bermula, selepas wakil-wakil Iran berkata bahawa Iran tidak akan membekukan atau mengurangkan pengeluaran minyak sebagai negara yang dirancang untuk mencapai tahap pengeluaran minyak (kira-kira 4.2 juta tong minyak sehari) sebelum hukuman.

Lebihan bekalan minyak di dunia telah mempengaruhi harga minyak sejak pertengahan 2014. Perjuangan untuk syer pasaran minyak telah meningkat terhadap pertumbuhan dalam pengeluaran syal minyak di Amerika Syarikat, yang mencetuskan peningkatan pengeluaran minyak.

Pelantar penggerudian di Amerika Syarikat semakin meningkat. Menurut penganalisis pasaran minyak, pengeluaran syal minyak di Amerika Syarikat akan diteruskan selagi harga minyak melebihi $40 setong. Bilangan pelantar minyak yang aktif di Amerika Syarikat semakin berkembang dahulu 9 berturut-turut minggu, minggu lepas mereka adalah 418 unit.

Walaupun OPEC mencapai satu perjanjian untuk membekukan pengeluaran, lebihan bekalan minyak dalam pasaran global akan diteruskan kerana negara-negara seperti Arab Saudi dan Amerika Syarikat akan meningkatkan pengeluaran selepas ketidakstabilan dalaman semalam. Kebakaran hutan di Kanada telah berhenti, dan minyak Kanada hanya aggravates keadaan dengan bekalan lebihan minyak di dunia.

Hari ini pada 23:30 (GMT + 3) Amerika petroleum Institute (API) akan membentangkan Laporan mengenai perubahan minyak rizab di Amerika Syarikat untuk minggu lepas. Pada hari Rabu (17:30) Jabatan Amerika Syarikat tenaga akan mengeluarkan laporan mingguan minyak dan stok produk minyak di kedai-kedai di Amerika Syarikat. Adalah dijangkakan bahawa inventori akan meningkat selepas penurunan sebanyak 6.2 juta tong minggu lepas. Peningkatan rizab minyak di Amerika Syarikat mempunyai kesan negatif terhadap harga minyak.

Minyak Brent: Mesyuarat di Algeria adalah tidak mungkin masalah akan selesai.  Analisa Fundamental, 27/09/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas