Pada hari Isnin, USD menurun berbanding utama matawang di tengah-tengah meningkatkan keraguan bahawa Persekutuan AS akan menaikkan kadar faedah pada bulan-bulan yang terdekat. Menurut Kumpulan CME yang, pada hari Isnin, pelabur dinilai kebarangkalian kenaikan kadar bulan Disember pada 52% berbanding 54% Jumaat lepas dan hampir 60% di tengah-tengah minggu lepas.

Mesyuarat terakhir Persekutuan AS yang berakhir pada September 21, telah menurunkan risiko peningkatan kadar di Amerika Syarikat. Ia seolah-olah bahawa ketidakstabilan dalam pemulihan ekonomi Amerika Syarikat boleh mencegah daripada kenaikan kadar. Tempahan ragu-ragu para pelabur percaya bahawa kenaikan kadar faedah AS dijangka sebelum pertengahan tahun 2017.

Hari ini, USD diterima luar jangkaan momentum untuk penurunan disebabkan perbahasan Presiden di Amerika Syarikat. Ia seolah-olah bahawa calon Parti Demokratik Hillary Clinton telah memenangi perdebatan manakala calon Parti Republikan yang Donald Trump telah hilang. Menurut sesetengah ahli ekonomi, dalam kes kemenangan di Trump USD boleh telah meningkat sebanyak 10% dalam tempoh 12 bulan akan datang. Semasa kempen pilihan raya di Amerika Syarikat Trump berjanji potongan cukai untuk syarikat-syarikat tersebut, yang mungkin telah menyokong pertumbuhan ekonomi negara dan USD. Pilihan raya di Amerika Syarikat akan diadakan pada 8hb November.

Pilihan raya di Amerika Syarikat dan kenyataan-kenyataan daripada pegawai Persekutuan dijangka dapat menentukan pergerakan dalam USD dalam minggu ini.

Selepas penunjuk bahawa Rizab Bank New Zealand boleh mengurangkan kadar di Mesyuarat pada bulan November, NZD yang menurun minggu lepas.

Kebarangkalian kadar faedah di New Zealand dipotong pada 9 November adalah tinggi, dan hakikat ini akan memberi tekanan ke atas NZD itu. Disebabkan oleh kekurangan maklumat penting dari New Zealand pada minggu ini, USD akan menentukan arah pergerakan NZD/USD pasangan.

Data Amerika Syarikat akan dikeluarkan hari seperti berikut:

Pada 16:45 (GMT + 3) Indeks aktiviti perniagaan dalam sektor perkhidmatan dan Indeks Komposit awal Markit aktiviti perniagaan di Amerika Syarikat bagi September;

pada jam 17:00 Indeks keyakinan pengguna AS bagi September menurut ramalan Indeks akan berada di tahap 99.8 terhadap 101.1 pada bulan Ogos, yang mungkin memberi kesan negatif pada USD;

Pada 18:16 a ucapan oleh Fischer Stanley Naib Pengerusi Persekutuan AS. Ucapannya boleh meningkatkan ketidakstabilan berpasangan dengan USD dan USD/CAD.

NZD/USD: USD akan menentukan arah pergerakan pasangan.  Analisis fundamental 27/09/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas