Selepas penurunan ketara paun selepas referendum pada Brexit akhir Jun, pasangan GBP/USD telah disatukan dan sejak awal Julai ia didagangkan dalam pelbagai 1.2875 dan 1.3365.

Walaupun ekonomi negara terselamat selepas Brexit itu dan beberapa petunjuk ekonomi telah juga meningkat risiko kelembapan pertumbuhan ekonomi dan peningkatan defisit akaun semasa kekal. Kesan negatif daripada Brexit pertumbuhan ekonomi di UK mungkin akan terus selama beberapa tahun, yang boleh menyebabkan penurunan dalam pertumbuhan KDNK sebanyak 2.1% pada penghujung 2018.

Penurunan dalam paun mempunyai kesan positif terhadap eksport UK, tetapi negatif mempengaruhi kuasa beli dan penggunaan dalam negara.

Wakil dari pihak Bank England Encik Shafiq telah berkata semalam bahawa ada syak bahawa UK mengalami kejutan teruk ekonomi dan ianya berkemungkinan bahawa infusi kewangan akan diperlukan untuk mengatasi masalah itu, yang akan memberi kesan negatif pada paun.

Pada hari Jumaat pada 11:30 (GMT + 3) KDNK UK untuk Q2 akan diketahui. KDNK ialah satu penunjuk umum negara British ekonomi. Peningkatan KDNK adalah merupakan faktor positif dalam GBP. Adalah dijangkakan bahawa Indeks akan berada pada tahap +0.6%.

Laporan Ekonomi British adalah positif sejak kebelakangan ini. Ekonomi negara terselamat Brexit referendum. Jika ramalan bagi KDNK membuktikan untuk menjadi betul (+0.6%), paun akan naik di pasaran.

Pada masa yang sama, USD telah disokong oleh data makro-ekonomi AS yang positif semalam menjadi diketahui bahawa Indeks keyakinan pengguna yang meningkat kepada 9 tahun tertinggi pada tahap 104.1 berbanding unjuran sebanyak kurang 99.0 dan tahap 101.8 pada bulan Ogos. PMI Markit dalam sektor perkhidmatan adalah pada tahap 51.9 pada bulan September berbanding unjuran sebanyak 51.1 dan tahap 51.0 pada bulan Ogos.

Lepas Mesyuarat Persekutuan AS, yang selesai pada 21 September, telah menunjukkan bahawa peningkatan mendadak kadar sebenar juga tidak dirancang. Kebarangkalian kenaikan kadar bulan Disember adalah 52% menurut peserta pasaran. Menurut beberapa ekonomi Persekutuan AS akan tidak menaikkan kadar faedah lebih awal daripada musim panas 2017.

Berita hari ini akan merangkumi beberapa data Amerika Syarikat: pada 15:30 (GMT + 3) Bilangan pesanan untuk barang tahan lama di Amerika Syarikat bagi bulan Ogos akan dikenali. Ramalan adalah:-1.4% berbanding +4.4% pada bulan Julai. Jika ramalan membuktikan adalah betul, ia akan memberi kesan negatif pada USD.

Bermula dari jam 17:00 dan sampai di penghujung hari, ucapan-ucapan beberapa tokoh-tokoh utama kewangan dunia dijadualkan, antaranya ucapan oleh Janet Yellen, Ketua Kerajaan Persekutuan AS (17:00) dan ucapan oleh Mario Draghi, mendengar daripada Bank Pusat Eropah (17:30).

Ketidakstabilan akan meningkat dari 17:00 dan sehingga akhir hari perdagangan apabila pada 23:35 Gabenor Persekutuan Cleveland dan ahli FOMC, Loretta Maester akan menyampaikan ucapan beliau. Semasa pasaran ucapan beliau ketidakstabilan akan meningkat.

GBP/USD: Ekonomi British sudah terselamat.  Analisis fundamental 28/09/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas