Selepas maklumat bahawa negara-negara OPEC untuk pertama kalinya dalam 8 tahun bersetuju untuk mengurangkan pengeluaran minyak, harga minyak telah meningkat sebanyak kira-kira 5%. Semalam di tutup harga spot minyak Brent adalah pada tahap 48.75 setong minyak mentah. Pasaran hadapan ICE November untuk pasaran hadapan minyak mentah Brent meningkat sebanyak 0.02% kepada 48.7 setong.Harga minyak ini turut dibantu oleh berita bahawa rizab minyak komersil di Amerika Syarikat minggu ini menurun kepada 1.882 juta tong.

Walau bagaimanapun, pada sesi Asia pada hari Khamis pelabur mengambil keuntungan selepas semalam semakin meningkat harga dan harga minyak telah menurun.

Peserta pasaran masih tidak percaya bahawa OPEC boleh mengamalkan langkah-langkah yang drastik. Setakat yang ia dikenali ia dijangka bahawa pengeluaran minyak akan dikurangkan kepada 32.5-33 juta tong sehari, berbanding 33.2 juta tong pada bulan Ogos. Perjanjian masih belum muktamad, dan ahli-ahli OPEC memutuskan untuk menunggu sehingga November sebelum akhir rancangan akan diterima pakai.

Selain itu, walaupun perjanjian itu mengurangkan pengeluaran akan dicapai, ia tidak menjamin lagi bahawa negara-negara OPEC akan memenuhi ia. Negara-negara OPEC telah melanggar kuota pengeluaran sebelum.

Pengurangan sebanyak 200 000-700 000 Tong sehari tidak juga mencukupi untuk mengurangkan lebihan bekalan minyak di dunia.

Iran, Libya dan Arab Saudi akan cuba untuk menangguhkan pemotongan pengeluaran, sehingga pengeluaran minyak mereka belum mencapai peringkat puncak.

Ambil perhatian juga bahawa walaupun kecil pengurangan pengeluaran minyak dalam OPEC akan dapat segera diatasi oleh pengeluar minyak lain, terutamanya di Amerika Syarikat, di mana bilangan pelantar minyak aktif semakin sentiasa meningkat. Sekarang, bilangannya adalah 418.

Pada hari Jumaat pada jam 20:00 (GMT + 3) Laporan medan minyak dalam Perkhidmatan Syarikat Baker Hughes bilangan pelantar penggerudian yang aktif di Amerika Syarikat akan dikeluarkan. Ianya tidak mustahil bahawa bilangannya pasti meningkat lagi, seperti yang telah berlaku untuk selama 9 minggu berturut-turut.

Oleh yang demikian, aliran menurun boleh sambung semula kerana tidak menentu, kekurangan tindakan oleh OPEC dan peningkatan bilangan pelantar penggerudian yang aktif di Amerika Syarikat dan kenaikan mendadak harga minyak semalam memberi pedagang peluang yang baik untuk membuka kedudukan pendek.

Minyak Brent: Aliran menurun menyambung.  Analisa Fundamental, 29/09/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas