Kemarin kenaikan mendadak harga minyak telah menimbulkan kenaikan harga Mata Wang komoditi, terutamanya dolar Kanada dan Australia. Kedua-dua Mata Wang bergantung kepada harga minyak, sektor minyak dan gas merupakan salah satu sektor utama ekonomi mereka.

Hari penurunan dengan USD, yang disebabkan oleh ketidaktentuan tentang prospek kadar faedah di Amerika Syarikat, telah menyokong kenaikan harga komoditi, termasuk sektor-sektor pertanian dan perlombongan kerana mereka juga adalah penting bagi ekonomi Malaysia. Bijih besi dan gas asli terus menjadi antara barangan eksport utama, walaupun kerajaan Australia cuba tumpukan semula ekonomi negara, membangunkan sektor pendidikan, pembinaan, pelancongan.

Hari ini, harga minyak jatuh, menyebabkan penurunan dalam dolar Australia. AUD/USD pasangan terus merosot pada akhir sesi Asia dan semakin merosot di sesi Eropah awal.

Pada masa yang sama, ketidakpastian tentang kemungkinan kenaikan kadar di Amerika Syarikat sehingga akhir tahun ini akan diteruskan. Dalam Mesyuarat terakhir pada 20-21 September, Persekutuan AS disimpan kadar faedah pada tahap 0.5%.

Telah dikatakan di dalam mesyuarat bahawa ada sebab yang kukuh untuk kenaikan kadar sehingga ke penghujung tahun. Walau bagaimanapun, sesetengah pelabur terus percaya bahawa Persekutuan AS akan meningkatkan kadar tidak lebih awal daripada pertengahan tahun 2017 dan bukannya tiga kenaikan seperti yang telah dirancangkan untuk tahun 2017, Fed boleh meningkatkan kadar hanya dua kali.

Persekutuan AS telah menurunkan ramalan untuk 2016 kepada 1.8% daripada 2.0% pertumbuhan KDNK.

Hari ini pada 15:30 (GMT + 3) US news akan dikeluarkan termasuk indeks harga KDNK untuk Q2, KDNK Tahunan untuk Q2. Data KDNK adalah salah satu petunjuk utama bersama-sama dengan buruh pasaran dan inflasi data yang mempengaruhi keputusan-keputusan dasar monetari Persekutuan AS. Ramalan bagi KDNK pada Q2 adalah +1.3%.

Hari ini, banyak wakil-wakil utama Persekutuan AS akan menyampaikan ucapan mereka.

Ketua Persekutuan Kansas City Esther George telah berkata semalam bahawa perbezaan tKerajaan Persekutuan berkuasa adalah perkara yang betul, dan dengan penambahbaikan keadaan ekonomi global, Persekutuan AS perlu menyesuaikan kadar faedah.

Pada jam 17:00 ahli FOMC Jerome Powell akan membuat ucapan dan 20:00 - Ketua Persekutuan AS - Janet Yellen.

Dalam tempoh ini pergolakan dalam pasaran kewangan akan meningkat.

AUD/USD: kenaikan minyak harga.    Analisis Fundamental bagi 29/09/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas