Data inflasi Jerman dan Perancis telah dikeluarkan pada awal sesi Eropah hari ini. Ia menjadi diketahui bahawa jualan runcit di Jerman untuk Ogos jatuh berbanding dengan bulan Julai (-0.4 peratus) dan telah dinaikkan pangkat secara mendadak berbanding Ogos 2015 (+3.7 peratus). Tahap penggunaan peribadi di Jerman kekal tinggi, kerana untuk menyokong pasaran buruh yang kukuh dan pertumbuhan upah.

Indeks Harga pengguna (IHP) di Perancis meningkat sebanyak 0.4% pada bulan September berbanding tempoh yang sama tahun lepas. Harmoni indeks harga pengguna (HICP) di Perancis meningkat sebanyak 0.5% pada bulan September berbanding tempoh yang sama tahun lepas selepas meningkat sebanyak 0.4% pada bulan Ogos.

Pada pukul 12:00 (GMT + 3) hari ini, indeks Itali yang serupa akan ditunjukkan. Ambil perhatian bahawa ekonomi Itali adalah yang kedua terbesar di zon Euro selepas Jerman. Ia dijangka bahawa Itali indeks harga pengguna (IHP) bagi September akan meningkat sebanyak 2.0%.

Pada masa yang sama (12:00 GMT + 3), awal Tahunan indeks harga pengguna di zon Euro bagi September dan kadar pengangguran Eropah bagi bulan Ogos (ramalan adalah 10.0%) akan dikeluarkan.

Indeks Harga pengguna adalah penunjuk utama kadar inflasi. Bank Pusat Eropah menganggap Indeks ini untuk membuat keputusan yang dibuat oleh dasar monetari.

Negara menghadapi ancaman Deflasi. Mengikut ramalan, Deflasi mungkin meningkat sebanyak 0.4%. Setiap penyimpangan untuk ramalan ini akan menyebabkan melonjak daripada pergolakan kedua-dua indeks saham Euro dan Eropah.

Pasangan EUR/USD telah merosot sejak pembukaan hari dagangan hari ini, akibat daripada peningkatan dalam USD di pasaran. Euro juga terjejas oleh kemerosotan paun dalam cross-pasangan EUR/GBP.

Pada 11:30 British KDNK untuk Q2 akan menjadi terkenal. Ramalan bagi KDNK British ialah +0.6%.

Jika ramalan membuktikan untuk menjadi betul, paun dan pasangan EUR/GBP akan menerima sokongan, tetapi tekanan ke atas Euro akan meningkat.

Paras sokongan bagi pasangan EUR/USD-iaitu pada paras 1.1180 (sila lihat "Analisis teknikal")

Satu penurunan sebanyak pasangan tidak dijangka semalam.

Ia adalah perlu untuk menimbangkan bahawa hari terakhir diniagakan hari minggu dan bulan, dan peniaga-peniaga mungkin tidak berhasrat untuk membuka kedudukan baru atau meninggalkan kedudukan terbuka.

EUR/USD: pengguna harga Indeks di zon Euro.  Analisa Fundamental, 30/09/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas