Indeks saham AS semakin berkurangan untuk hari kedua di tengah-tengah kemerosotan dalam sektor perbankan dan saham-saham Syarikat-syarikat Bioteknologi.

Pada akhir dagangan sesi pada Khamis Indeks Dow Jones Industrials jatuh sebanyak 1.1% kepada 18143 mata, S & P500 menurun kepada 0.9%, komposit Nasdaq jatuh sebanyak 0.9% di bawah tekanan daripada penurunan dalam stok Syarikat Bioteknologi.

Pada hari Khamis Jabatan Perdagangan Amerika Syarikat disiarkan KDNK bagi Q2, yang menunjukkan peningkatan pertumbuhan ekonomi berbanding tempoh sebelumnya. KDNK AS pada Q2 dengan pertimbangan inflasi, telah berkembang sebanyak 1.4% pada setiap tahun (terhadap peningkatan sebanyak 1.1% sebulan yang lalu dan unjuran sebanyak +1.3%).

Pada hari Rabu, Gabenor Persekutuan AS Janet Yellen berkata bahawa walaupun masa untuk kenaikan kadar faedah tidak dinyatakan, peningkatan kadar harus mengambil tempat. Seberapa segera yang lebih jelas tarikh kenaikan kadar dikenali, indeks saham dengan serta-merta akan jatuh.

Menurut Kumpulan CME, sekarang, kebarangkalian untuk kenaikan kadar faedah pada bulan Disember dianggarkan sebanyak 56% berbanding 53% pada hari Rabu. Indeks USD WSJ telah berkembang sebanyak 0.3%.

Mengambil keuntungan dalam kedudukan panjang terhadap minyak dan penurunan harga minyak turut menyumbang kepada penurunan dalam dunia dan Amerika Syarikat Indeks. Harga minyak telah meningkat sebanyak lebih dari 7% ke atas dagangan buat kedua-dua hari selepas pengumuman oleh OPEC kesediaan untuk mengurangkan pengeluaran kepada 32.5-33 juta tong sehari berbanding 33.2 juta tong sehari pada bulan Ogos. Seterusnya Mesyuarat OPEC di Vienna pada 30 November, negara-negara OPEC akan membincangkan butiran dalam Perjanjian termasuk kuota individu untuk setiap negara OPEC.

Harga niaga hadapan minyak semakin merosot pada sesi Asia pada hari Jumaat, kerana peniaga-peniaga yang ingin mengambil keuntungan. Pelabur tidak percaya bahawa OPEC akan mampu untuk memenuhi perjanjian, yang mereka telah mencapai secara tentatif pada hari Rabu di Algiers. Negara-negara OPEC digunakan kuota cuti yang ditubuhkan sebelum.

Pengeluaran syal minyak di Amerika Syarikat juga boleh meningkatkan pengeluaran mereka dalam kes mungkin mengurangkan pengeluaran minyak oleh OPEC.

Hari ini pada 20:00 (GMT + 3) Laporan mengenai bilangan aktif penggerudian pelantar di Amerika Syarikat daripada syarikat perkhidmatan medan minyak Baker Hughes akan ditunjukkan. Pada masa ini, bilangan pelantar yang aktif adalah 418. Peningkatan di pelantar penggerudian negatif akan menjejaskan harga minyak dan tambah tekanan pada minyak sektor dan saham indeks.

Ia hendaklah juga mengambil kira bahawa hari terakhir diniagakan hari minggu dan bulan, dan para pelabur ingin mengambil keuntungan.

DJIA: Indeks Amerika semakin berkurangan.  Analisis fundamental 30/09/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas