Dolar Australia mengukuh pada sesi Asia pada hari Isnin sebelum Mesyuarat RBA itu. pasangan AUD/USD terus meningkat pada sesi Eropah. Esok pada 06:30 (GMT + 3) keputusan kadar faedah RBA itu akan diketahui. Pada bulan Ogos, RBA telah mengurangkan kadar faedah untuk rekod terendah sebanyak 1.5% disebabkan oleh tekanan daripada data inflasi yang lemah. Ia tidak dijangkakan bahawa RBA yang akan membuat perubahan kepada kadar faedah pada bulan Oktober; Walau bagaimanapun, RBA itu terus mematuhi dasar monetari yang meredakan dalam negara. Peningkatan dalam dolar Australia hari ini juga disokong oleh data makro-ekonomi yang positif daripada Australia dan kenaikan harga minyak.

Selepas keputusan yang diterima pakai dalam Mesyuarat OPEC di Algeria minggu lepas untuk mengurangkan pengeluaran minyak kepada 32.5-33 juta tong sehari berbanding tahap 33.2 juta tong sehari pada bulan Ogos, harga minyak telah meningkat. Sekarang minyak didagangkan pada tahap $50.70 setong.

Sektor minyak dan gas ekonomi Australia merupakan salah satu sektor utama bersama-sama dengan industri perlombongan.

Memandangkan pertumbuhan KDNK di Australia pada Q2, dan penurunan kecil dalam pengangguran, kebarangkalian potongan kadar tahun ini dianggarkan sebanyak 32%. Walau bagaimanapun, jika data inflasi untuk Q3, yang akan dikeluarkan pada akhir bulan Oktober, akan menjadi lebih rendah daripada jangkaan, RBA yang mungkin menimbulkan kadar sekali lagi, kerana agenda mesyuarat akan datang mengandungi isu kadar faedah.

Mata Wang komoditi juga disokong oleh penambahbaikan dalam keadaan dengan Deutsche Bank. Ia menjadi terkenal, Kementerian keadilan A.S. berhasrat untuk mengurangkan hukuman Deutsche Bank ke $ 5.4 bilion daripada AS $14 bilion, yang membawa kepada kenaikan dalam saham Bank.

AUD/USD: Dolar Australia berkembang sebelum Mesyuarat RBA.  Analisa Fundamental, 03/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas