Selepas perjanjian awal ahli-ahli OPEC untuk mengurangkan pengeluaran minyak kepada 32.5-33 juta tong sehari, yang diisytiharkan pada hari Rabu lepas, harga minyak telah meningkat secara mendadak. Isnin ini pasaran hadapan minyak mentah Brent November pada pasaran hadapan ICE telah didagangkan pada harga 50.06 setong.

Harga minyak mentah Brent telah mencapai tahap 50.70 setong. Adalah dijangkakan bahawa pada Mesyuarat akan datang di Vienna pada 30 November, OPEC akan mengesahkan butir-butir perjanjian. Negara-negara OPEC bersedia untuk mengurangkan pengeluaran minyak, jika Iran bersetuju untuk membekukan pengeluaran pada tahap 3.6 juta tong sehari, yang mungkin berlaku.

Negara-negara OPEC yang digunakan untuk melanggar perjanjian-perjanjian sebelum ini. pengeluaran minyak di negara-negara di luar OPEC berkembang. Libya dan Arab Saudi akan meningkat pengeluaran selepas gangguan semalam dalam minyak bekalan disebabkan oleh ketegangan politik yang berterusan di negara-negara ini.

Pengisytiharan niat tidak tidak perlu bermakna perjanjian khusus akan diambil akhirnya.

Ianya tidak mustahil bahawa usaha-usaha bermatlamat untuk mengurangkan pengeluaran minyak OPEC akan menjadi sia-sia, kerana negara-negara lain dengan cepat akan meningkatkan pengeluaran minyak.

Perjuangan syer pasaran minyak hanya akan meningkat.

Dalam situasi ini, keputusan OPEC mungkin tidak dapat dilaksanakan.

Ambil perhatian bahawa minggu lepas bilangan pelantar aktif di Amerika Syarikat telah meningkat sebanyak 7 unit sehingga 425, yang merupakan satu faktor yang negatif untuk pasaran minyak.

Minyak Brent: harga telah meningkat. Apakah langkah seterusnya?  Analisa Fundamental, 03/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas