Perkara perlu diberi perhatian berat kesan ekonomi UK yang boleh disebabkan oleh prosedur keluar UK dari Kesatuan Eropah telah mempercepatkan penurunan paun di pasaran. pasangan GBP/USD dibuka minggu ini dengan jurang turun sebanyak 60 mata dan terus menurun kira-kira 150 mata dan mencecah kepada paras terendah sejak 1985.

Awal minggu ini, Perdana Menteri Theresa May telah berkata bahawa prosedur rasmi keluar dari Kesatuan Eropah akan mula sebelum Mac 2017 dan nombor satu keutamaan adalah dalam kawalan Imigresen.

Walaupun ekonomi negara sudah terselamat selepas Brexit tersebut dan terdapat juga beberapa penambahbaikan dalam petunjuk ekonomi masih ada risiko kelembapan pertumbuhan ekonomi di negara tersebut, yang boleh disebabkan oleh defisit akaun semasa dalam imbangan pembayaran di UK.

Kesan negatif daripada Brexit pertumbuhan ekonomi di UK boleh diteruskan untuk beberapa tahun akan datang yang menyebabkan pengurangan pertumbuhan KDNK sebanyak 2.1% pada penghujung 2018.

Hari ini USD berkembang di pasaran selepas perangkaan makro-ekonomi AS positif semalam. Menurut laporan hari Isnin oleh Institut bagi membekalkan pengurusan (ISM), PMI dalam sektor pembuatan meningkat kepada 51.5 pada bulan September berbanding 49.4 pada bulan Ogos. Nilai di atas 50 menunjukkan peningkatan dalam aktiviti.

Presiden Persekutuan Cleveland Loretta Mester mencadangkan kepada kadar faedah meningkat di masa hadapan, yang mencetuskan peningkatan dalam USD. Semalam, beliau berkata bahawa peningkatan kecil kadar yang sesuai, dan ia boleh berlaku semasa Mesyuarat seterusnya dua Bank Pusat yang dijadualkan pada tahun ini. Menurut Kumpulan CME, pelabur menganggarkan kebarangkalian kenaikan kadar bulan Disember sebanyak 62%.

Tidak ada berita penting dijangka semalam. Pada hari Jumaat pada 15:30 (GMT + 3) AS buruh data pasaran bagi September akan diketahui.

GBP/USD: kebimbangan Terhadap Impak yang berat.    Analisis Fundamental 04/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas