Dengan pendekatan kebarangkalian Disember kenaikan kadar faedah oleh Persekutuan AS semakin meningkat.

Menurut Kumpulan CME, kini pelabur menilai kebarangkalian pada tahap 62% pada bulan Disember.

Semalam, Presiden Persekutuan Cleveland Puan Loretta Mester telah berkata bahawa peningkatan yang kecil dalam kadar akan sesuai dan ia boleh berlaku dalam Mesyuarat seterusnya di dua Bank Pusat yang dijadualkan pada tahun ini. Kenyataan ini telah berfungsi sebagai satu lagi bukti bahawa kebangkitan boleh dinaikkan tidak lama lagi.

Minggu ini banyak data makro-ekonomi AS yang dijadualkan untuk keluaran. Menurut laporan hari Isnin oleh Institut bagi membekalkan pengurusan (ISM), PMI dalam sektor pembuatan meningkat kepada 51.5 pada bulan September berbanding 49.4 pada bulan Ogos. Ini adalah satu petunjuk yang amat positif, kerana peningkatan dalam Indeks di atas 50 menunjukkan pertumbuhan aktiviti dalam sektor penting ekonomi Amerika Syarikat.

Pada hari Rabu pada 16:45 dan 17:00 (GMT + 3) PMI (Indeks aktiviti perniagaan) di dalam Perkhidmatan sektor untuk bulan September dari Markit ekonomi akan dikeluarkan. Indeks ini menilai jualan dan pekerjaan dan memberikan ramalan untuk pembangunan sektor perkhidmatan. ISM PMI di sektor Perkhidmatan AS bagi September akan diketahui juga. Adalah dijangkakan bahawa Indeks akan meningkat kepada 53.0 pada bulan September berbanding 51.4 pada bulan Ogos.

Pelabur juga akan menunggu data pasaran buruh AS bagi September.

Dijangka bahawa bilangan baru pekerjaan di luar sektor pertanian US akan meningkat sebanyak 18 000 pekerjaan baru sehingga 170 000 dan kadar pengangguran akan kekal tidak berubah pada tahap 4.9%.

Ekonomi Amerika Syarikat, serta mengekalkan kadar pengangguran (4.9 peratus). Jika data makro bagi yang baru pekerjaan di luar sektor pertanian ekonomi Amerika Syarikat, serta mengekalkan rendah). Jika data makro bagi Amerika Syarikat akan terus datang dengan petunjuk positif, kebarangkalian kenaikan kadar AS akan meningkat dengan banyaknya dan ini adalah isyarat negatif bagi harga emas.Dalam persekitaran kadar faedah AS kenaikan emas kehilangan tarikan pelaburan, di sebalik dolar dan aset yang lebih selamat seperti bon-bon kerajaan.

Jika data ekonomi makro AS akan terus menjadi positif, kebarangkalian untuk kenaikan kadar di Amerika Syarikat akan meningkat dengan banyaknya dan ini akan memberi kesan negatif pada harga emas.

Pada masa yang sama, permintaan emas disokong oleh fakta bahawa kebanyakan Bank-Bank Pusat dunia berpegang teguh kepada dasar monetari Walau dan ketidakpastian dalam ekonomi global masih wujud, sebahagiannya disebabkan oleh Brexit.

Penurunan harga emas di bawah $1300.00 seaun adalah tidak dijangka.

XAU/USD: USD adalah nombor satu dalam pasaran.  Analisa Fundamental, 04.10.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas