Kemarin kenaikan USD berbanding Mata Wang utama terus semalam. Indeks USD WSJ, yang mengukur kadar USD ini berbanding matawang utama 16, telah meningkat sebanyak 0.6%. Indeks saham AS jatuh semalam. Indeks Dow Jones Industrials jatuh sebanyak 0.5% kepada mata 18168, S & P500 jatuh kira-kira 0.5% dan komposit Nasdaq - 0.2%.

Dasar Monetari mengetatkan, yang akan dilaksanakan oleh Persekutuan AS mungkin mempunyai kesan positif ke atas dengan USD, terutama apabila banyak lagi Bank-Bank Pusat mematuhi dasar monetari Walau. Penghakiman oleh pasaran niaga hadapan, pelabur menganggarkan kebarangkalian kenaikan kadar bulan Disember pada 60%. Jualan aktif paun dan Yen pada jangkaan kenaikan kadar faedah oleh Persekutuan AS telah meningkat pembelian USD berbanding logam berharga.

Peningkatan dalam USD juga disokong oleh data yang positif terhadap sektor pembuatan Amerika Syarikat bagi September dan kenyataan Loretta Mester Presiden Persekutuan Cleveland mencadangkan kenaikan kadar faedah di masa hadapan.

Semalam, pasaran hadapan emas Oktober di COMEX menurun sebanyak 3.3% kepada $1266.30 seaun, penurunan yang banyak sejak tahun 2013. Harga spot emas jatuh ke tahap 1269.00. Harga kontrak Oktober untuk Perak yang akan biasanya lebih tidak menentu daripada emas, telah menurun sebanyak 5.7% kepada $17.71 per troy auns, iaitu penurunan kuat sejak Disember 2015.

Jangkaan kenaikan kadar faedah yang biasanya menambah tekanan pada logam berharga, yang tidak mendatangkan faedah. Kenaikan kadar faedah akan memberi kesan negatif kepada pada logam berharga, kerana mereka tidak dapat bersaing dengan aset-aset lain kerana kos perolehan dan penyimpanan logam berharga berkembang.

Sekarang, pelabur sedang menunggu untuk data AS ‘Non-Farm PayRolls’ bagi bulan September, yang akan disiarkan pada hari Jumaat (15:30 GMT + 3). Dalam hal data positif berkemungkinan kadar kenaikan faedah pada bulan Disember akan meningkat, yang akan menambah tekanan pada logam berharga.

Data yang lemah pada Buruh Amerika Syarikat dalam pasaran akan menyebabkan penurunan dalam USD dan akan mencetuskan membeli logam berharga.

XAG/USD: penurunan mendadak sejak Januari 2015.  Analisis fundamental 05/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas