Kelmarin maklumat di media massa bahawa ECB sedang menimbangkan untuk mengurangkan QE program telah menyebabkan kenaikan dalam Euro. Dalam tempoh 1 jam pasangan EUR/USD naik sebanyak 80 mata meningkat melebihi tahap 1.1235. Maklumat bahawa ECB secara beransur-ansur mengurangkan program pembelian bon telah dikeluarkan oleh Bloomberg News.

Sebagai tindak balas kepada berita ini, Euro telah meningkat berbanding Mata Wang utama. Jika momentum positif berterusan, pasangan EUR/USD mungkin meningkat kepada baris atas Banjaran di peringkat 1.1285 dan Fibonacci 23.6%.

Hari ini, pasangan EUR/USD mendapat sokongan tambahan daripada Presiden Persekutuan Chicago Charles Evans, yang mengatakan bahawa kemungkinan kenaikan kadar faedah oleh Persekutuan AS adalah sangat rendah. Beliau juga berkata bahawa Persekutuan boleh menggunakan kepanasan ekonomi untuk membawa inflasi ke tahap yang diingini.

Jika inflasi ini mendekati ke tahap sasaran sebanyak 2%, maka Fed boleh menaikkan kadar faedah. Encik Evans berkata bahawa perlu ada bukti yang meyakinkan bahawa inflasi mendekati 2%

Hari ini, petunjuk makro-ekonomi yang positif daripada zon Euro telah dikeluarkan, yang menunjukkan bahawa menurut “Market”ekonomi, indeks aktiviti perniagaan dalam sektor perkhidmatan daripada zon Euro telah berkembang kepada 52.2 pada bulan September berbanding unjuran sebanyak 52.0. Peningkatan indeks di atas 50 menyebabkan peningkatan dalam Euro, kerana peringkat ini membuktikan pertumbuhan ekonomi dalam sektor Perkhidmatan negara.

Di Jerman, ekonomi yang terbesar di zon Euro, indeks aktiviti perniagaan pada bulan September juga telah berkembang 50.9.

Hari ini, beberapa berita AS akan dikeluarkan seperti berikut:

Pada 15:15 (GMT + 3) Laporan pembatalan ADP bilangan pekerja di sektor swasta bagi September.

Ia dijangka bilangannya akan menyusut 11.000, kepada 166 000 berbanding 177 000 pada bulan Ogos, yang boleh memberi kesan negatif pada USD.

Pada 15:30: U.S. perdagangan imbangan bagi bulan Ogos.

Pada 16:45: Markit ekonomi perniagaan aktiviti indeks (PMI) di sektor Perkhidmatan AS bagi September.

Pada jam 17:00: ISM perniagaan aktiviti indeks (PMI) di Amerika Syarikat Perkhidmatan sektor bagi September dan bilangan pesanan industri di Amerika Syarikat pada bulan Ogos.

Pergolakan dalam pasaran tukaran mata wang asing akan meningkat pada tempoh masa tersebut.

EUR/USD: Adakah pihak ECB untuk mengurangkan program membeli bon?    Analisa Fundamental, 05/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas