NZD telah merosot berbanding dolar USD untuk sesi keempat berturut-turut. USD menindih matawang lain di pasaran Mata Wang minggu ini.

Statistik positif bagi makro-ekonomi AS minggu ini telah mayakinkan para pelabur bahawa kadar kenaikan di Amerika Syarikat boleh berlaku.

Menurut pasaran niaga hadapan bagi kadar faedah Persekutuan, kebarangkalian untuk kenaikan kadar bulan Disember telah 64.3% pada Rabu berbanding 50% di tengah-tengah bulan lepas.

Satu lagi bukti bahawa ekonomi Amerika Syarikat adalah cukup kuat untuk menahan kenaikan kadar faedah yang lebih tinggi telah dikeluarkan pada hari Rabu, dimana ia menjadi diketahui apabila Indeks ISM dalam sektor perkhidmatan pada bulan September telah berkembang kepada paras tertinggi Tahunan (57.1 berbanding unjuran sebanyak 53.0 dan tahap sebelumnya 51.4). Bilangan pengeluaran perintah, yang merupakan satu petanda yang penting tentang situasi ekonomi dalam negara, telah berkembang sebanyak 0.2% pada bulan Ogos berbanding unjuran sebanyak-0.1% dan 1.4% pada bulan Julai.

Menurut (ISM) Institut Pengurusan bekalan laporan dikeluarkan pada Isnin ini, indeks membeli Pengurus (PMI) dalam sektor perkilangan meningkat kepada 51.5 September vs 49.4 pada bulan Ogos.

Ini adalah petunjuk yang amat positif, dan peningkatan dalam Indeks di atas 50 menunjukkan peningkatan aktiviti dalam sektor penting ekonomi Amerika Syarikat.

NZD yang terjejas akibat hasil tenusu lelongan yang negatif pada hari Selasa. Menurut pihak Global tenusu, indeks harga bagi produk tenusu telah menurun (adalah 3.0%). Ambil perhatian bahawa susu tepung utama perkara eksport negara.

Semasa Musim panas menurut Graeme Wheeler yang merupakan RBNZ Gabenor berkata bahawa dasar monetari baik terus meredakan diperlukan untuk memastikan kadar purata inflasi di tengah-tengah Banjaran sasaran, yang merupakan 1%-3%.

Pelabur percaya bahawa kemungkinan penurunan kadar oleh RBNZ dalam bulan November adalah 70%.

Ekonomi New Zealand, yang berasaskan pertanian, berkembang. Menurut satu anggaran yang dikeluarkan pada minggu ini, pertumbuhan KDNK tidak lama lagi mungkin melebihi 4.0% berbanding tahap semasa 3.5%.

Pelabur menunggu untuk data senarai gaji AS nonfarm untuk bulan September, yang akan dikeluarkan pada hari Jumaat (15:30 GMT + 3).

Dalam hal data positif, jangkaan kenaikan kadar bulan Disember akan meningkat dan tekanan ke atas harga komoditi dan matawang komoditi termasuk NZD yang akan turut naik.

Pada masa yang sama dalam kes ini RBNZ itu boleh menangguhkan keputusannya untuk menurunkan kadar faedah di dalam negara. Mesyuarat RBNZ yang akan datang akan diadakan pada 9 November.

NZD/USD: USD adalah nombor satu dalam pasaran Mata Wang.  Analisis fundamental 06/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas