Menurut pasaran niaga hadapan bagi kadar faedah Persekutuan kebarangkalian kenaikan kadar bulan Disember telah berkembang sebanyak 64.3% pada hari Rabu berbanding 50% di tengah-tengah bulan lepas.

Statistik Positif AS makro-ekonomi yang dikeluarkan pada minggu ini, telah meningkatkan jangkaan pelabur daripada kenaikan kadar bulan Disember.

Pelabur percaya bahawa ekonomi Amerika Syarikat adalah stabil, yang membolehkan untuk mengekalkan momentum positif pasaran saham Amerika Syarikat.

Indeks-indeks saham AS disokong oleh kenaikan harga minyak. Saham-saham syarikat minyak S & P500 telah berkembang sebanyak $1.4. Chevron telah berkembang sebanyak 0.9%, ExxonMobil - 0.9%. Pada tahun 2016, saham-saham Syarikat-syarikat ini akan diniagakan dengan peningkatan sebanyak 14% dan 12% masing-masing.

Data dari Jabatan Tenaga AS yang dikeluarkan pada hari Rabu, yang menunjukkan bahawa rizab minyak AS telah menurun sebanyak 3 juta tong pada minggu 24-30 September, juga menyediakan sokongan kepada harga minyak.

Indeks Dow Jones Industrials telah meningkat sebanyak 0.6%, S & P500 - sebanyak 0.4%, komposit Nasdaq - sebanyak 0.5%. Nasdaq100 Indeks, yang menggabungkan 100 syarikat terbesar Amerika Syarikat dan syarikat bukan kewangan antarabangsa yang disenaraikan di Bursa saham Nasdaq, telah meningkat sebanyak 0.4% semalam dengan harga penutup pada tahap 4877.0. Indeks Komposit Nasdaq dan Nasdaq100 menunjukkan dinamik yang terbaik kerana dalam PMI positif dalam banyak sektor ekonomi di Amerika Syarikat. Indeks membeli Pengurus (PMI) dalam sektor pembuatan telah berkembang kepada 51.5 pada bulan September berbanding 49.4 pada bulan Ogos.

Peningkatan indeks di atas 50 menunjukkan peningkatan aktiviti dalam sektor penting ekonomi Amerika Syarikat. ISM PMI dalam sektor Perkhidmatan telah berkembang tahunan tertinggi pada bulan September (57.1 berbanding unjuran sebanyak 53.0 dan tahap sebelumnya 51.4. Bilangan pengeluaran perintah, yang merupakan satu petanda yang penting tentang keadaan ekonomi Amerika Syarikat, telah berkembang sebanyak 0.2% pada bulan Ogos berbanding unjuran sebanyak-0.1% dan 1.4% pada bulan Julai.

Jika penunjuk makro-ekonomi AS akan kekal positif, pasaran saham AS dan indeks saham akan terus meningkat.

Peserta pasaran sedang menunggu buruh AS memasarkan data bagi bulan September, yang akan dikeluarkan pada hari Jumaat pada 15:30 (GMT + 3). Adalah dijangkakan bahawa kerja-kerja baru akan tumbuh sebanyak 138000-158000; nonfarm gaji akan meningkat sebanyak 21 000 (до 172 000) dan kadar pengangguran akan kekal pada 4.9%. Jika ramalan membuktikan untuk menjadi betul, kebarangkalian kenaikan kadar faedah tahun ini akan meningkat.

Biasanya kenaikan kadar faedah mempunyai kesan negatif di pasaran saham.

Walau bagaimanapun, kenaikan pasaran saham Amerika Syarikat ini mungkin terus. Langkah itu sebagai peningkatan kadar faedah adalah tidak mencukupi untuk menukar trend menaik.

Menurut Ketua Kerajan Persekutuan AS Janet Yellen, peningkatan beransur-ansur dalam kadar faedah menunjukkan kestabilan ekonomi Amerika Syarikat. Ia seolah-olah bahawa ekonomi Amerika Syarikat adalah cukup kuat untuk menahan daripada kenaikan kadar.

NQ100: Indeks Amerika akan naik.  Analisis fundamental 06.10.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas