Hari ini mungkin dirakam sebagai satu lagi "Jumaat Hitam" dalam paun pada jumlah dagangan yang rendah pada awal sesi Asia, paun jatuh mendadak di pasaran.

Apa-apa penurunan dramatik dan secara besar-besaran dapat menyebabkan kerosakan peringkat dan pencetus menghentikan kehilangan pesanan yang menimbulkan satu penurunan dalam paun. Pasangan GBP/USD jatuh kepada terendah 31 tahun baru di bawah paras $1.1200. Pasangan jatuh sebanyak 8% kehilangan lebih daripada 600 mata jualan peribadi. Dalam satu minit paun dibeli dengan cepat, dan pasangan GBP/USD kembali sebanyak 400 Mata

Nampaknya, menjunam paun menimbulkan oleh penyata Presiden Perancis umat pilihan Francois Hollande yang berkata dalam satu temu bual dengan berita Sky mengenai keperluan rundingan lebih ketat pada pihak British keluar dari Kesatuan Eropah.

Encik Hollande berkata bahawa UK perlu membayar harga yang tinggi untuk meninggalkan EU, yang akan menjadi contoh yang baik bagi negara-negara lain yang berhasrat untuk meninggalkan EU.

Pada awal sesi Eropah, paun sedikit pulih tetapi masih di bawah tekanan. Pasangan GBP/USD didagangkan pada tahap 1.2460, iaitu sebanyak 160 mata lebih rendah daripada harga pembukaan hari ini.

Berita hari ini akan merangkumi:

Pada 15:30 (GMT + 3): roll gaji AS nonfarm bagi September. Mengikut unjuran bilangan pekerjaan akan meningkat sebanyak 172 000 dan kadar pengangguran akan kekal tidak berubah pada tahap 4.9%. Data ini boleh mempengaruhi keputusan kadar faedah oleh Persekutuan AS dan membina para pengundi pendapat mengenai kedudukan ekonomi negara.

Jika ramalan akan betul, USD boleh terus meningkat, walaupun peningkatan tinggi harga yang tidak dijangkakan, sebagai data positif terhadap buruh dalam pasaran sudah dimasukkan dalam harga. Sekiranya data yang lemah, USD akan jatuh mendadak di pasaran Mata Wang.

Pada jam 17:00 NIESR KDNK akan dikeluarkan. Indeks ini akan menunjukkan pertumbuhan ekonomi di UK dalam tempoh tiga bulan yang lepas.

Laporan biasanya diterbitkan sebelum pelancaran rasmi KDNK dan boleh menjejaskan Dasar Monetari Bank England. Laporan akan meningkat secara mendadak turun naik secara berpasangan dengan paun dan Indeks FTSE100.

Walau bagaimanapun, paun akan kekal di bawah tekanan di pasaran pertukaran asing kerana prosedur Brexit yang akan datang.

Perdana Menteri Great Britain Theresa May berkata awal minggu ini bahawa prosedur rasmi pengeluaran dari Kesatuan Eropah akan mula sebelum Mac 2017.

Pada bulan Ogos, Bank England menurunkan pertumbuhan ekonomi bagi tahun depan ke tahap paling rendah bersejarah dan penurunan kadar faedah dalam negara kepada 0.25%, iaitu paras terendah dalam tempoh 300 tahun yang lalu.

Bank England menjangkakan bahawa pertumbuhan ekonomi pada tahun 2017 akan berjumlah 0.8% berbanding sebelum ini dirancang 2.3%.

Pematuhan Bank England dasar monetari yang lebih lembut akan menyumbang kepada kelemahan paun dan akan mengekalkannya pada tahap yang rendah.

GBP/USD: Satu lagi
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas