Peserta pasaran percaya bahawa Jumaat data senarai AS “nonfarm-payroll” boleh menjadi satu faktor yang mempengaruhi kadar peningkatan positif. Mengikut ramalan, bilangan pekerjaan di Amerika Syarikat akan meningkat sebanyak 172 000 pada bulan September dan kadar pengangguran akan kekal tidak berubah pada tahap 4.9%.

Menurut data yang dikeluarkan pada hari Khamis, jumlah tuntutan awal untuk faedah pengangguran di Amerika Syarikat jatuh ke paras terendah empat dekad (249 000) minggu lepas, yang merupakan tanda-tanda peningkatan ekonomi Amerika Syarikat. Awal minggu ini data pada sektor pengeluaran dan perkhidmatan menjadi dikenali, yang dijangkakan.

Loretta Mester Presiden Persekutuan Cleveland telah berkata pada awal minggu ini bahawa peningkatan yang kecil dalam kadar akan berkaitan dan ia boleh berlaku pada satu-satu mesyuarat di Bank Negara yang dijadualkan pada tahun ini. Pendapat sama telah dinyatakan oleh Presiden Persekutuan Richmond Jeffrey Lacker. Pada hari Rabu, Encik Lacker telah berkata bahawa keadaan ekonomi semasa yang menggalakkan peningkatan dalam kadar faedah.

Menurut kontrak hadapan pada kadar faedah Persekutuan AS, kebarangkalian untuk kenaikan kadar bulan Disember itu kini berada di tahap 64%. Semalam Indeks USD WSJ naik sebanyak 0.5% ke 87.49.

Jika nonfarm-payroll akan menjadi positif, pasangan XAU/USD mungkin akan terus merosot.

Jika tidak, USD akan aktif tersebut tetap habis dijual di pasaran pertukaran asing.

Sementara itu USD masih digemari di pasaran matawang.

Jika pasaran buruh Amerika Syarikat akan menjadi positif, seperti dijangka, kebarangkalian kadar kenaikan di Amerika Syarikat akan meningkatkan, yang akan menjadi satu faktor yang negatif bagi harga emas. Jika sekiranya kadar faedah meningkat emas kehilangan daya tarikan pelaburan, memberi laluan kepada USD dan aset yang lebih selamat, seperti bon kerajaan.

Peningkatan dalam USD mengurangkan daya tarikan emas pemegang dalam mata wang lain, seperti harga emas diwakili di Amerika Syarikat Mata Wang dan kos pinjaman pemerolehan dan menyimpan berkembang.

Pada 15:30 GMT + 3, peniaga akan sangat berhati-hati turun naik secara mendadak boleh meningkatkan.

Selalunya pergerakan di dalam pasangan Mata Wang utama dengan USD mencecah lebih daripada 2 corak dan kemudiannya dengan pasaran yang mendadak.

XAU/USD: kebarangkalian kenaikan kadar faedah Amerika Syarikat semakin meningkat  Asas; Analisis 07/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas