Selepas pembebasan dalam data pasaran buruh AS, yang lebih lemah daripada jangkaan, indeks saham Amerika jatuh Jumaat lepas. Indeks Dow Jones Industrials menurun kepada 0.15%, komposit Nasdaq jatuh sebanyak 0.3%, dan S & P500 - sebanyak 0.3%.

Indeks Stoxx Eropah jatuh sebanyak 600 mata Jumaat lepas atau sebanyak 0.9%. London Indeks FTSE 100 telah meningkat sebanyak 0.6%. Ini adalah Indeks Eropah hanya tinggal di dalam wilayah positif.

Secara amnya, pasaran buruh AS untuk bulan September ini tidak terlalu buruk. Data “Non-Farm PayRolls” telah berkembang dengan 156 000 pada bulan September berbanding unjuran sebanyak +175000 dan sosok disemak 167000 pada bulan Ogos.

Kadar pengangguran telah berkembang sebanyak 0.1% berbanding unjuran sebanyak 4.9% dan tahap 4.9% pada bulan Ogos. Purata gaji sejam telah meningkat sebanyak 2.6% pada setiap tahun dan 0.2% pada bulan September.

Ekonomi Amerika Syarikat menunjukkan tanda-tanda pemulihan yang kukuh, yang meningkatkan kemungkinan kadar faedah sebelum akhir tahun ini. Menurut data tempahan dari Kumpulan CME, selepas pembebasan data pasaran buruh AS Jumaat lepas, kebarangkalian daripada kenaikan kadar November menurun daripada 14.5% 8.3%, dan telah meningkat daripada 63.4% kepada 65.1% pada bulan Disember.

Ianya berkemungkinan bahawa pelabur akan terus menyokong USD hingga akhir tahun.

Ia adalah diperhatikan dua aspek dalam USD dan pasaran kewangan Amerika Syarikat.

Naib Pengerusi Fischer Stanley yang cukup makan berkata pada hari Ahad, beliau menjangkakan peningkatan hanya beransur-ansur dalam kadar faedah. Beliau juga berkata bahawa pasaran buruh yang sedang pulih pada kadar yang perlahan berbanding sebelum dan kadar inflasi secara perlahan-lahan bergerak ke tahap sasaran sebanyak 2% yang ditetapkan oleh Persekutuan AS.

Puan Stanley Fischer juga berkata bahawa sebagai buruh yang berlebihan sumber akan digunakan lebih perlahan sekarang daripada dalam tempoh beberapa tahun dan tiada cabaran penambahbaikan dalam pasaran buruh, manakala kadar inflasi kekal di bawah sasaran yang ditetapkan oleh Persekutuan AS pada tahap 2%, ia telah diputuskan untuk menunggu lebih awal ke arah sasaran.

Di sisi lain, meningkatkan kebarangkalian bahawa Donald boleh menang dalam pilihan raya presiden mencipta berhati-hati yang semakin meningkat di pasaran saham Amerika Syarikat.

Perbezaan dalam pendekatan calon untuk Presiden Amerika Syarikat pada dasar ekonomi membuat pilihan raya penting kepada pasaran kewangan. Semasa pilihan raya itu kempen Donald Trump berjanji pemotongan cukai bagi syarikat-syarikat tersebut, yang dapat menyokong pertumbuhan ekonomi negara dan mencetuskan peningkatan dalam USD. Puan Clinton akan mematuhi dasar monetari yang lembut, yang akan mempunyai kesan positif ke atas pasaran saham Amerika Syarikat. Ia seolah-olah bahawa Donald Trump semakin lebih berjaya itu Hillary Clinton sekarang. Beliau juga berjanji untuk meletakkan Clinton dalam penjara dalam kes kemenangannya dalam pilihan raya bagi bocor dalam surat-menyurat elektronik beliau.

Kalendar ekonomi hari ini adalah tiada aktiviti kerana ia adalah hari cuti bagi AS, Kanada, Jepun. Turun naik pasaran yang dijangka akan menjadi lemah.

DJIA: Data pasaran buruh AS ini tidak terlalu buruk.  Analisis fundamental 10/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas