Walaupun peningkatan ini USD di pasaran pertukaran asing, harga logam berharga ini terus meningkat. Keputusan calon perbahasan pada hari Ahad adalah lebih baik untuk calon Republikan Donald Trump daripada bagi calon Demokratik, Hillary Clinton. Dalam kes pemilihan Donald Trump sebagai Presiden permintaan bagi aset Peti Deposit Keselamatan akan meningkat, kerana ekonomi sesetengah percaya bahawa perbuatannya adalah sukar untuk meramalkan.

Harga spot perak telah berkembang sebanyak 1% $17.72 seaun harga platinum telah berkembang sebanyak 0.3% kepada $971.50 seaun, manakala harga palladium jatuh sebanyak 0.5% kepada $671.15 seaun. Harga emas semakin meningkat. Harga spot emas pada permulaan sesi Eropah adalah pada tahap yang 1262.00.

Adalah dijangkakan bahawa Donald Trump akan mematuhi dasar ekonomi bersifat pelindung di Amerika Syarikat dan memotong cukai bagi syarikat-syarikat Amerika. Hillary Clinton yang akan meneruskan dasar monetari yang lembut, yang positif boleh memberi kesan kepada pasaran saham Amerika Syarikat dan menggalakkan pelabur untuk membeli aset-aset berisiko pada parasnya sekarang, yang akan menyebabkan jualan emas dan logam berharga lain.

Hari ini harga emas lebih bergantung kepada keputusan Presiden Amerika Syarikat daripada keadaan ekonomi negara pada masa hadapan.

Data pasaran buruh AS dikeluarkan Jumaat lepas adalah positif, walaupun data yang lebih rendah daripada jangkaan. Menurut Kumpulan CME, selepas pembebasan data pasaran buruh AS Jumaat lepas, kebarangkalian untuk kenaikan kadar bulan Disember telah meningkat daripada 63.4% kepada 65.1%. Fakta ini menyokong USD di pasaran Mata Wang, tetapi tidak dengan harga logam berharga.

Kalendar ekonomi hari ini adalah uneventful, kerana ada satu hari di Amerika Syarikat, Kanada dan Jepun.

Ianya berkemungkinan bahawa USD akan terus berdagang di peringkat semasa atau berhampiran dengan mereka sehingga sesi Asia esok.

XAU/USD: Polisi Donald Trump telah meningkatkan permintaan bagi logam berharga.    Analisis Fundamental bagi 10/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas