USD naik di pasaran Mata Wang selepas pelepasan data kerja AS yang positif bagi September Jumaat lepas. Menurut Kumpulan CME, selepas pembebasan data pasaran buruh AS Jumaat lepas, kebarangkalian untuk kenaikan kadar bulan Disember telah meningkat daripada 63.4% kepada 65.1%.

Charles Evans, Gabenor Persekutuan Chicago telah berkata pada hari Selasa bahawa ekonomi Amerika Syarikat adalah stabil dan kenaikan kadar faedah pada bulan Disember yang sesuai. Menurut Encik Evans, pasaran buruh bertambah baik, dan data mengenai ‘nonfarm-payrolls’ dikeluarkan Jumaat lepas telah menjadi bukti-bukti yang kuat menyokong fakta ini.

Walaupun kemungkinan kenaikan kadar pada bulan November telah menurun kepada 8%, peserta pasaran masih percaya bahawa kenaikan kadar akan mengambil tempat di Mesyuarat Fed kami pada bulan Disember. Disebabkan oleh jangkaan ini USD terus meningkat di pasaran Mata Wang.

Dolar Kanada adalah Mata Wang komoditi; oleh itu, ia bertindak balas kepada perubahan dalam pasaran minyak. Kanada merupakan sebuah pengeksport minyak dan minyak adalah item penting hasil untuk Kanada. Harga minyak amat signifikan dengan harga dolar Kanada.

Kelmarin ucapan oleh Presiden Russia pada Kongres tenaga dunia di Istanbul telah menyumbang kepada kenaikan dramatik harga minyak. Minyak Brent di pasaran hadapan ICE Euro telah berkembang sebanyak 2.3% $53.14 setong. Harga minyak mentah Brent secara spot telah melambung tinggi sehingga 53.70.

Berikutan kenaikan harga minyak, harga dolar Kanada juga naik.

Semalam pasangan USD/CAD telah merosot sebanyak 75 mata ke peringkat 1.3175, walaupun berlaku kenaikan USD berbanding Mata Wang lain.

Dengan pembukaan sesi hari ini harga minyak mentah purata Nikkei Tokyo secara telah dikekalkan sekitar tahap 53.00USD, manakala USD yang semakin meningkat di pasaran pertukaran asing.

Nampaknya, pasangan USD/CAD akan "bertemu" dengan pasangan Mata Wang lain, jika harga minyak akan naik lagi.

Jika kenaikan harga minyak yang berterusan, pasangan USD/CAD boleh pergi ke tahap 1.3250 (harga tutup semalam).

USD/CAD: USD terus meningkat di pasaran Mata Wang.  Analisis fundamental 11/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas