Maklumat yang diterbitkan dalam Bloomberg bahawa Perdana Menteri Great Britain Theresa mungkin membuat kesimpulan bahawa terdapat keperluan untuk mengundi Parlimen pada Brexit, telah menimbulkan kenaikan paun pada sesi Asia hari ini.

Pasangan GBP/USD berjaya mendapatkan semula sebanyak 0.4%, sehingga ke peringkat 1.2320. Walau bagaimanapun, walaupun hari ini kenaikan yang ketara sebanyak 150 mata pada awal sesi Eropah, banyak ekonomi menjangkakan bahawa GBP/USD akan jatuh ke tahap 1.2000.

Faktor-faktor asas akan dibawa ke hadapan, kerana mereka akan mempunyai pengaruh yang kuat terhadap pasangan. Faktor-faktor utama adalah: Brexit dan kesan ia boleh mempunyai ekonomi British; Dasar Monetari Bank Pusat dari UK dan Amerika Syarikat.

Bank England telah menurunkan ramalan bagi tahun seterusnya rendah bersejarah pertumbuhan ekonomi. Bank menjangkakan bahawa pertumbuhan ekonomi pada tahun 2017 akan berada pada tahap 0.8% berbanding ramalan sebelumnya 2.3%.

USD terus memperkukuhkan lagi jangkaan peningkatan daripada kenaikan kadar di Amerika Syarikat pada bulan Disember.

Hari ini, peniaga-peniaga yang menunggu minit-minit mesyuarat FOMC hari esok KRITIS yang terakhir pada 21:00 (GMT + 3). Minit akan memberi cahaya pada dasar monetari masa depan dan prospek bagi kadar faedah kenaikan.

Menurut Kumpulan CME, kebarangkalian untuk kenaikan kadar bulan Disember telah meningkat dari 69.55% kepada 74.5%.

GBP/USD: Tajam pembetulan dalam paun.  Analisa Fundamental, 12/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas