Selepas perjanjian sementara yang dicapai oleh negara-negara OPEC di Mesyuarat di Algeria pada hari Rabu dua minggu yang lalu, harga minyak mula meningkat. Semalam, harga minyak mentah Brent telah mencapai paras $52.00 setong. OPEC telah bersetuju untuk mengurangkan pengeluaran kepada 32.5-33 juta tong sehari, mengurangkan pengeluaran sebanyak 1% - 2% dari paras tinggi rekod semasa.

Selepas ucapan oleh Presiden Rusia Vladimir Putin pada Kongres tenaga dunia di Instanbul pada awal minggu ini, harga minyak mentah Brent telah melambung tinggi sehingga tahap 53,70. Harga Brent telah berkembang sebanyak 18% dalam sebulan. Kesinambungan daripada kenaikan harga minyak boleh menjadi satu faktor yang negatif bagi harga minyak.

Pengeluar minyak yang banyak di Amerika Syarikat cuba menyimpulkan kontrak jualan jangka panjang di pasaran niaga hadapan. Peningkatan jualan boleh menyebabkan kemerosotan mendadak harga minyak, sementara Amerika Syarikat pengeluar akan terus meningkatkan volum pengeluaran. Kenaikan harga minyak mentah Brent di atas $40,00 setong boleh mencetuskan de pemeliharaan syal minyak drilling rig di Amerika Syarikat.

Bilangan pelantar penggerudian yang aktif di Amerika Syarikat telah meningkat minggu kesepuluh berturut-turut. Minggu lepas Jumlah rig di Amerika Syarikat telah mencapai 428 unit.

Menteri Tenaga Arab Saudi Khalid al-falih telah berkata pada Isnin bahawa rancangan beliau untuk masa depan yang optimistik dan beliau percaya bahawa minyak utama November pengeluar akan dapat datang kepada Perjanjian bagi mengurangkan pengeluaran minyak. Hari ini, Menteri minyak daripada Republik Arab berkata bahawa perbincangan mengenai butir-butir perjanjian untuk mengurangkan pengeluaran minyak oleh OPEC akan ditangguhkan sehingga Mesyuarat sidang kemuncak di Vienna.

Hari ini pada 23:30 (GMT + 3), American Petroleum Institute (API) akan menerbitkan Laporan mengenai perubahan kepada rizab minyak AS untuk minggu lepas. Ianya berkemungkinan bahawa rizab minyak AS akan turun. Amerika Syarikat boleh mempunyai masalah dengan bekalan minyak kerana taufan “matthew”. Jika minyak AS rizab turun, harga minyak mentah Brent boleh melonjak naik di atas $53,70, tertinggi tempatan semalam, dan terus meningkat ke tahap $56.00 setong.

Pada hari Khamis pada 17:30 GMT data dari agensi tenaga antarabangsa dan Jabatan Tenaga AS akan dikeluarkan.

Adalah dijangkakan bahawa pergolakan dalam harga minyak akan menjadi tinggi sehingga ke penghujung minggu. Pada hari Jumaat pada waktu 19:00 Ketua Kerajaan Persekutuan AS Janet Yellen akan memberi ucapan dan pada jam 20:00 laporan mengenai bilangan aktif penggerudian pelantar di Amerika Syarikat dari syarikat perkhidmatan medan minyak Baker Hughes akan diterbitkan. Laporan ini adalah satu petanda yang penting aktiviti dalam sektor minyak Amerika Syarikat. Ia mempunyai kesan yang kuat atas harga minyak.

Sementara itu, kenaikan harga minyak adalah dihalang oleh kenaikan USD dan hakikat bahawa bekalan minyak di dunia melebihi permintaan.

Brent: Harga minyak Brent semakin meningkat 18% dalam masa kurang daripada satu bulan.  Analisa Fundamental, 12/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas