Dolar Australia telah berkembang pada sesi Asia hari ini disebabkan oleh data Cina yang positif. Ia diketahui melaui penerbit indeks harga China telah meningkat sebanyak 0.1% pada bulan September, yang pertama kenaikan indeks dalam tempoh empat tahun yang lepas. Indeks Harga pengguna telah meningkat sebanyak 0.7%, yang adalah satu faktor yang menggalakkan bagi dolar Australia kerana China menjadi rakan dagangan yang terbesar Australia.

Barangan utama import Australia ke China adalah produk mentah: arang batu, gas asli, bijih besi dan produk pertanian.

Di China, niaga hadapan untuk bijih besi dan arang batu telah berkembang sebanyak 0.6% dan 1% masing-masing. Produk akaun kira-kira 30% dan 12% daripada komoditi eksport dari Australia, masing-masing.

Data positif Cina mempunyai impak positif yang kuat di pasaran saham di rantau Asia-Pasifik. Di penghujung orang Asia, Jepun Indeks Nikei stok purata telah meningkat sebanyak 0.5%, kepada 16856.00 mata, Australia indeks S & P/ASX telah berkembang sebanyak 0.1%.

Kenaikan harga minyak juga mempunyai impak yang positif pada AUD, seperti sektor minyak dan gas adalah salah satu yang paling penting untuk ekonomi Australia.

Hari ini, pasangan AUD/USD ini turut dibantu oleh cross-pasangan utama, seperti dolar Australia meningkat secara berpasangan dengan dolar dalam Pound, Euro, Kanada dan New Zealand.

Ianya mungkin hari ini bahawa trend yang positif dalam pasangan AUD/USD akan berlanjutan sehingga awal bulan November, sehingga Mesyuarat RBA berikutnya akan diadakan.

Pada bulan Ogos, RBA dalam mengurangkan kadar faedah di Australia dalam rekod terendah pada tahap 1.5% berikutan tekanan inflasi yang lemah data.

Memandangkan pertumbuhan KDNK yang tinggi pada Q2, dan penurunan kadar pengangguran, kebarangkalian pengurangan selanjutnya dalam kadar tahun ini adalah kini kira-kira 32%.

Jika data inflasi untuk Q3, yang akan dikeluarkan lewat pada bulan Oktober, akan menjadi positif, kebarangkalian untuk pengurangan kadar faedah di Australia akan jatuh, yang akan menambah momentum positif dalam mata wang Australia.

AUD/USD: AUD naik disebabkan oleh data Cina yang positif.  Analisa Fundamental, 14/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas