USD telah mengukuhkan di dalam pasaran matawang disebabkan oleh perubahan meningkat daripada kenaikan kadar di Amerika Syarikat pada bulan Disember. Hari ini, USD meningkat berbanding Yen dan Euro.

Pada akhir sesi Asia Indeks, WSJ, yang menunjukkan kedudukan USD berbanding dengan sekumpulan matawang utama 16 semakin meningkat 0.3%, sehingga 88.35.

Emas ini disokong dengan minit mesyuarat Persekutuan pada bulan September yang menunjukkan ketidakpastian tentang masa daripada kenaikan kadar.

Di akhir perbahasan hasil daripada calon Republikan Donald Trump adalah lebih baik daripada keputusan calon Demokratik, Hillary Clinton.

Jika Donald Trump menjadi Presiden, permintaan bagi aset Peti Deposit Keselamatan akan meningkat, kerana ekonomi sesetengah percaya bahawa perbuatannya adalah terlalu sukar untuk meramalkan.

Adalah dijangkakan bahawa Puan Clinton akan meneruskan dasar monetari yang lembut, yang akan mempunyai kesan positif pasaran saham Amerika Syarikat, dan akan menggalakkan pelabur untuk membeli aset-aset berisiko. Dalam kes ini, harga emas dan logam berharga lain akan turun.

Ianya bernilai menyebut bahawa "Syarikat emas tulen" dimaklumkan mengenai peningkatan permintaan fizikal mingguan emas sebanyak 24% disebabkan oleh kebimbangan tentang kelembapan ekonomi Cina.

Harga emas jatuh mendadak minggu lepas selepas penyiaran data makro-ekonomi AS yang kukuh dank omen dari Kerajaan Persekutuan As, yang meningkat kebarangkalian kadar kenaikan pada bulan Disember.

Disebabkan oleh kemungkinan tinggi daripada kenaikan kadar faedah Amerika Syarikat, emas telah hilang tarikan pelaburan, memberi laluan kepada USD dan aset yang lebih selamat lain, seperti bon kerajaan.

Kenaikan emas membuat USD kurang menarik kerana harga emas yang dibuat dalam Mata Wang AS dan kos pinjaman pembelian dan penyimpanan emas kian meningkat.

Hari ini pada 20:30 (GMT + 3) ucapan oleh Ketuan Kerajaan Persekutuan As Janet Yellen akan bermula, yang boleh meningkatkan ketidakstabilan pasaran. Jika Janet Yellen akan menunjukkan kemungkinan kadar faedah sebelum akhir tahun ini, USD akan mendadak naik.

Peniaga-peniaga akan sangat berhati-hati sewaktu tempoh masa ini seperti turun naik dengan mendadak mungkin meningkat.

Ambil perhatian juga hari itu adalah hari Jumaat, hari terakhir dalam seminggu.XAU/USD: harga emas telah jatuh minggu lepas.  Analisa Fundamental, 14/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas