USD yang semakin meningkat berbanding mata wang utama kepada jangkaan peningkatan kenaikan kadar di Amerika Syarikat. Menurut Kumpulan CME Jumaat lepas, kebarangkalian kenaikan kadar pada bulan Disember telah dianggarkan pada 69%, dan pasaran niaga hadapan Disember untuk emas pada harga penutup daripada COMEX jatuh sebanyak 0.2%, untuk 1255.50 USD per auns. Indeks WSJ telah meningkat sebanyak 0.1%, sehingga 88.52, yang terletak berhampiran dengan paras tertinggi 7 bulan.

Dalam jangkaan kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat, emas akan kehilangan daya tarikan pelaburan, memberi laluan kepada USD dan aset yang lebih selamat, seperti bon kerajaan.

Peningkatan USD juga menyebabkan penurunan dalam emas, kerana harga emas adalah dalam nilai mata wang AS dan kos pinjaman untuk pembelian dan penyimpanan emas yang semakin meningkat.

Walau bagaimanapun, harga emas yang disokong oleh bank-bank pusat di dunia utama (kecuali Persekutuan AS), yang lebih suka dasar monetari lembut.

Jadi, minggu ini, pasaran logam berharga akan memberi tumpuan kepada mesyuarat ECB, ditumpukan kepada dasar kewangan di zon Euro, yang akan berlangsung pada Hari Khamis. keputusan kadar faedah oleh ECB akan diketahui pada 14:45. kadar faedah teras semasa adalah pada tahap -0.4% (kadar pembiayaan semula bagi bank-bank komersial. ECB telah menurunkan kadar sejak 2008 dari $ 4.25% kepada paras terendah rekod semasa. Di samping itu, ECB meneruskan program QEnya dalam pembelian Aset zon Euro. Program ECB adalah 80 bilion euro (88 bilion USD). Polisi ini tidak membawa kepada peningkatan yang dikehendaki petunjuk makro-ekonomi, atau kadar inflasi. Presiden ECB Mario Draghi mungkin mengumumkan perubahan kepada program ini, yang perlu disiapkan pada Mac 2017. Harapan langkah baru oleh ECB boleh meningkatkan ketidaktentuan dalam pasaran.

Pembelian emas dalam bar juga telah meningkat. Menurut Pure Gold Syarikat, pembelian mingguan jongkong emas telah meningkat sebanyak 24% disebabkan oleh kebimbangan kelembapan ekonomi China dan penurunan mendadak harga emas (hampir 10%) sejak pertengahan bulan Julai.XAU/USD: Tahap Sokongan adalah rendah dicapai. Analisis fundamental untuk 17/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas