Penurunan dalam USD, yang terus untuk hari kedua berturut-turut, telah mencetuskan kenaikan indeks saham Amerika dan harga emas. Minggu lepas indeks WSJ telah berkembang ke paras 7 bulan berikutan jangkaan peningkatan kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat sehingga akhir tahun ini. Walau bagaimanapun, hari ini, peniaga terus mengambil keuntungan pada kedudukan membeli, yang menambah tekanan kepada USD. Kenaikan kadar pada bulan Disember telah dimasukkan dalam harga, dan jangkaan kenaikan kadar faedah akan kini hanya menyebabkan pelarasan beransur-ansur ke dalam harga.

Ia seolah-olah bahawa kebangkitan jangka pendek dalam USD yang telah mencapai kemuncaknya dan pembetulan sekarang akan mengikuti. Walau bagaimanapun, ia masih dijangka bahawa USD akan kekal dalam hitam pada menjangkakan kenaikan kadar.

Semalam, Naib Presiden Amerika Syarikat Persekutuan Stanley Fischer berkata bahawa Bank Negara adalah sangat hampir mencapai tahap sasaran pekerjaan dan inflasi. Menurut Fischer, kadar pengangguran sebanyak 5% bermakna bahawa ekonomi adalah berhampiran dengan guna tenaga penuh, kadar inflasi teras 1.7% kini hampir ke tahap sasaran 2%. Encik Fischer juga berkata bahawa Fed perlu mengelakkan daripada pemanasan melampau ekonomi, kerana ia akan membawa kepada inflasi.

Pasaran menjangkakan bahawa Persekutuan akan menaikkan kadar sebanyak 0.25% pada mesyuarat itu pada bulan Disember dan beberapa pegawai membayangkan bahawa jangkaan ini adalah betul.

Sementara itu, USD sedang mengalami pembetulan menurun jangka pendek, harga emas sedikit peningkatan pada Selasa. Harga telah meningkat sebanyak $ 7 Troy auns pada awal sesi Eropah.

Walau bagaimanapun, sebarang penurunan dalam USD dan kenaikan harga logam berharga hanya pembetulan jangka pendek. Harga logam berharga dan emas tidak mungkin meningkat sehingga akhir tahun ini berikutan jangkaan pelabur terhadap peningkatan kadar faedah di Amerika Syarikat. Menurut CME Group kebarangkalian kenaikan kadar utama pada bulan Disember adalah 69%.

Kenaikan kadar faedah menambah tekanan ke atas emas. Ini logam berharga tidak boleh bersaing dengan aset agak selamat lain kerana kos sara pinjaman.

Data US hari ini akan termasuk: di 15:30 (GMT + 3) petunjuk inflasi AS untuk September (indeks harga pengguna). Ia dijangka bahawa indeks akan meningkat sebanyak 0.3% (+ 1.5% pada asas tahunan).

Jika data akan seperti yang diharapkan, USD akan meningkat dalam pasaran, dan dalam pasangan XAU / USD.XAU / USD: Meningkatkan jangkaan kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat meletakkan tekanan tambahan ke atas emas. Analisis fundamental untuk 18/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas