Pada sesi Asia hari ini, AUD disokong oleh statistik China yang positif. Ia dikenali bahawa KDNK China di Q3 telah meningkat sebanyak 1.8% (+ 6.7% pada setiap tahun), yang sama seperti dalam Q2. Walaupun pertumbuhan ekonomi di China adalah perlahan, ia masih pesat membangun. China adalah rakan perdagangan terbesar Australia dan data makro ekonomi China yang menggalakkan mempunyai kesan positif ke atas ekonomi Australia dan mata wangnya. Walau bagaimanapun, beberapa kebimbangan mengenai pertumbuhan ekonomi di China tahun depan masih kekal.

Pada Khamis 03:30 GMT + 3 data pekerjaan Australia September akan diterbitkan. Ia dijangka bahawa bilangan pekerjaan baru sedikit akan meningkat; Kadar pengangguran juga akan meningkat kepada 5.7% daripada 5.6% pada bulan Ogos. Menurut ahli ekonomi, pasaran buruh yang stabil di Australia dan RBA akan membayar perhatian yang lebih kepada inflasi dan risiko yang berkaitan dengan pasaran hartanah, yang masih terlalu panas. RBA tidak akan menurunkan kadar faedah di negara ini.

Rabu depan di 03:30 GMT + 3 Inflasi data untuk Q3 akan dikeluarkan.

Indeks harga pengguna pada S2 pada tahap 0.4%, yang merupakan seorang tokoh yang amat sederhana. CPI adalah petunjuk yang paling penting dalam perubahan kepada trend pengguna dan penunjuk inflasi yang paling penting, yang diambil kira oleh RBA untuk membuat rancangan dasar monetari. Bank Pusat Australia boleh membuat keputusan untuk menurunkan kadar faedah jika data inflasi akan menjadi lebih teruk daripada yang dijangkakan.

Gabenor RBA Philip Lowe berkata semalam bahawa kadar akan diturunkan jika inflasi kekal rendah untuk masa yang lama, keadaan dalam pasaran buruh menjadi lebih teruk dan pasaran perumahan ketara jatuh. Sementara itu, menurut laporan sebelum ini, keadaan dalam sektor-sektor ekonomi Australia tidak terlalu buruk dan potongan kadar yang tidak dijangka pada mesyuarat RBA yang seterusnya. Fakta ini menggalakkan pembeli mata wang Australia dan peniaga menggunakan strategi "carry-trade".

Pada mesyuarat itu pada 4 Oktober, RBA mengekalkan kadar faedah pada tahap 1.5%, yang merupakan salah satu yang tertinggi di kalangan negara-negara dengan ekonomi maju. Ekonomi Australia tetap menjadi salah satu yang paling stabil di dunia. Ramai ahli ekonomi menjangkakan bahawa RBA akan menahan diri dari perubahan kadar sehingga pertengahan 2017. Faktor ini akan menyokong dolar Australia dalam jangka masa sederhana.

Berita hari ini adalah seperti berikut: di 15:30: rumah baru pembinaan di Amerika Syarikat pada bulan September. Pada 17:00: Kadar faedah keputusan Bank Canada dan komen Bank.

Perhatikan bahawa turun naik dalam pasaran akan meningkat pada masa ini.

AUD / USD: data inflasi Australia akan dikeluarkan minggu depan. Analisis fundamental untuk 19/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas