Peniaga di pasaran minyak lebih suka untuk mengambil keuntungan hari ini selepas kenaikan baru-baru ini harga minyak yang disebabkan oleh maklumat daripada Jabatan Tenaga Amerika Syarikat mengenai pengurangan dalam rizab minyak di negara ini.

Pada awal harga spot perdagangan Eropah sesi Brent minyak mentah pada tahap $ 52.00 setong.

Semalam harga minyak mentah Brent meningkat sehingga ke tahap $ 53.00 setong selepas pengumuman laporan mingguan Jabatan Tenaga Amerika Syarikat, menunjukkan bahawa inventori minyak jatuh sebanyak 5.2 juta tong berbanding ramalan kenaikan oleh 2.705 tong.

Walau bagaimanapun, stok minyak komersial di Amerika Syarikat masih melebihi 468 juta tong, iaitu sebanyak 5.4% lebih tinggi daripada tahun yang lalu dan 31.5% lebih tinggi daripada paras purata dalam tempoh lima tahun yang lalu.

Pada awal bulan ini pada mesyuarat itu di negara-negara OPEC Algeria mencapai persetujuan awal untuk mengurangkan pengeluaran minyak untuk 32.5-33.000.000 tong sehari, mengurangkan pengeluaran sebanyak 1% - 2% daripada paras rekod semasa. Selepas ucapan Presiden Rusia Vladimir Putin pada Kongres Tenaga Dunia di Istanbul, harga minyak mentah Brent meningkat sehingga ke tahap 53.70. Harga minyak telah meningkat sebanyak 18% dalam masa kurang dari sebulan.

Walau bagaimanapun, peserta pasaran ramai yang sangsi dengan perjanjian ini. Ia dijangka bahawa perbincangan perjanjian dan dokumen akhir akan ditandatangani pada mesyuarat OPEC pada 30 November Sementara itu, pengeluaran minyak di Iran, Libya dan Nigeria tidak akan terhad. Walaupun perjanjian itu ditandatangani, tidak ada jaminan bahawa ahli-ahli OPEC akan memenuhi tanggungjawab mereka.

Pada hari Jumaat pada 20:00 (GMT + 3) perkhidmatan medan minyak syarikat Baker Hughes akan mengeluarkan laporan mengenai bilangan pelantar penggerudian aktif di Amerika Syarikat. Laporan ini merupakan petunjuk penting mengenai keadaan sektor minyak AS. Ia mempunyai kesan yang kuat ke atas harga minyak.

Pada masa ini kenaikan harga minyak dihalang oleh kenaikan dalam USD dan lebihan sedia ada bekalan minyak ke atas permintaan. Bilangan pelantar aktif di Amerika Syarikat telah meningkat dalam 15 minggu yang lalu. Minggu lepas bilangan mereka adalah 432, yang juga merupakan faktor negatif menghalang kenaikan harga minyak.Brent: Para pelabur mengambil keuntungan. Analisis fundamental untuk 20/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas