Seperti yang dijangka ECB telah mengekalkan kadar faedah tidak berubah pada tahap 0%, kadar deposit bank perdagangan juga tidak berubah pada tahap -0.4%.

Pada sidang akhbar itu, Presiden ECB Mario Draghi telah menafikan maklumat yang disebarkan oleh media massa bahawa Bank Negara sedang mempertimbangkan pengurangan program pembelian aset.

Draghi berkata ECB boleh melanjutkan program pembelian bon, yang akan tamat pada akhir Mac 2017.

Selepas komen oleh Mario Draghi dan keputusan oleh ECB tidak mengubah faedah, Euro telah menurun dengan ketara di pasaran. jualan aktif pada pasangan EUR / USD telah membawa kepada pengukuhan USD berbanding mata wang utama. Indeks WSJ, yang mencerminkan kedudukan mata wang Amerika berbanding sekumpulan 16 mata wang, telah meningkat sebanyak 0.5% sehingga 88.36. Menurut Kumpulan CME, kebarangkalian kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat pada bulan Disember kini 74%, yang juga menyumbang kepada kenaikan USD.

Pada awal jualan sesi Eropah Euro meneruskan, dan pasangan EUR / USD adalah pada paras terendah 7-bulan berhampiran tahap 1,0900. Peningkatan pesat dalam USD yang sebahagiannya disebabkan oleh peningkatan kebarangkalian kenaikan kadar pada bulan Disember kepada 74% daripada 69% sehari sebelum itu.

Data makro ekonomi AS yang kukuh dan komen daripada pegawai-pegawai Persekutuan meyakinkan peserta pasaran bahawa peningkatan dalam kadar faedah AS akan berlangsung tidak lama lagi, yang juga menyumbang kepada kenaikan dalam USD di pasaran pertukaran asing.EUR / USD: ECB akan meneruskan program pembelian aset. Analisis fundamental untuk 21/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas