Pada hari Rabu di 03:30 GMT + 3: data inflasi Australia untuk Q3 akan menjadi diketahui. Indeks Harga Pengguna (CPI) pada S2 pada tahap 0.4%. Ia dijangka bahawa indeks akan kekal pada tahap yang sama pada S3 (+ 1.1% pada setiap tahun, yang merupakan angka yang sederhana. CPI adalah faktor yang paling penting yang mempengaruhi trend pengguna dan penunjuk inflasi yang paling penting, yang dianggap oleh RBA untuk membuat rancangan dasar monetari. Jika indeks adalah di bawah ramalan, Central Bank of Australia boleh mempertimbangkan kemungkinan menurunkan kadar faedah.

Minggu lepas RBA Gabenor, Philip Lowe, telah berkata bahawa kadar akan diturunkan hanya jika inflasi masih lemah untuk tempoh masa yang lama, pasaran buruh merosot dan pasaran perumahan turun dengan banyaknya.

Pada 4 Oktober, RBA mengekalkan kadar faedah pada 1.5%, yang merupakan salah satu tahap tertinggi di dunia di kalangan negara-negara dengan ekonomi maju. Ekonomi Australia tetap menjadi salah satu yang paling stabil di dunia. Fakta ini meningkatkan minat pelabur untuk pembelian aset dan mata wang Australia. Ahli ekonomi menjangkakan bahawa RBA tidak akan mengubah kadar faedah sehingga pertengahan 2017, yang akan menyokong dolar Australia dalam jangka masa sederhana.

Berita hari ini hari ini akan termasuk ucapan daripada wakil-wakil Persekutuan: pada 16:05 (GMT + 3) William Dudley dan James Bullard akan memberikan ucapan mereka, dan pada 20:30 dan 21:00 - Charles Evans dan Jerome Powell. Dalam ucapan mereka, pegawai-pegawai Persekutuan memberi pendapat mereka, yang boleh meningkatkan ketidaktentuan dalam pasaran kewangan.AUD / USD: data inflasi Australia untuk Q3. Analisis fundamental untuk 24/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas