Harga logam berharga semakin berkurangan di pasaran. Pelabur-pelabur menunggu untuk kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat pada akhir tahun ini. Menurut CFTC, minggu lalu, nombor kedudukan panjang pada emas telah menurun kepada paras terendah sejak Jun, manakala bilangan kedudukan pendek telah meningkat.

Menurut Kumpulan CME, kebarangkalian kenaikan kadar di Amerika Syarikat minggu lepas adalah 74%; hari ini ia adalah kira-kira 65%. Pengesahan oleh pegawai-pegawai Persekutuan AS daripada kenaikan kadar faedah juga akan mencetuskan kenaikan kedudukan membeli pada USD. Logam berharga, yang tidak menghasilkan pendapatan faedah, tidak boleh bersaing dengan aset agak selamat lain.

Naib Pengerusi Persekutuan AS Minggu lalu Stanley Fischer berkata bahawa Bank Negara telah hampir mencapai sasaran. Menurut Fisher, kadar pengangguran sebanyak 5% tidak jauh dari tahap guna tenaga penuh, dan mengikut indeks harga teras perbelanjaan penggunaan peribadi (Core PCE), inflasi teras kini pada tahap 1.7%, yang sangat menutup ke tahap sasaran 2%.

Hari ini, beberapa wakil Persekutuan AS akan memberikan ucapan: pada 16:05 (GMT + 3) William Dudley dan James Bullard, dan pada 20:30 dan 21:00 - Charles Evans dan ahli FOMC Jerome Powell.

Ia dijangka bahawa wakil-wakil Persekutuan akan mengesahkan kebarangkalian kenaikan kadar pada bulan Disember.

Dalam kes ini USD akan terus meningkat.

Jika ia tidak berlaku, USD akan turun dalam jangka masa pendek dan harga emas akan naik.

Walau bagaimanapun, adalah sangat tidak mungkin.XAU / USD: Harga emas adalah di bawah tekanan. Analisis fundamental untuk 24/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas