Apa sahaja yang telah diperkatakan tentang kesan negatif Brexit bagi ekonomi British, ianya terus berkembang. Pound, sudah tentu, pergi ke bawah; Walau bagaimanapun, indeks daripada London FTSE100 bursa saham semakin berkembang selepas referendum Brexit yang diadakan pada bulan Jun. Semakin lemah di Pound merupakan faktor manfaat kepada pasaran saham British, dan bagi pengeksport barangan British.

Indeks ini telah meningkat sebanyak 600 mata selepas referendum. Pada awal sesi Eropah hari ini, indeks FTSE100 adalah berhampiran tahap 7014,0 dan kenaikan indeks itu berterusan. Uptrend dalam indeks itu disokong oleh dasar Bank of England untuk meneruskan dasar kewangan yang lebih lembut.

Pada awal bulan Ogos, Bank of England menurunkan kadar faedah utama kepada rekod rendah 0.25%, yang merupakan penurunan pertama dalam kadar sejak 2009. Kadar faedah mencapai tahap yang paling rendah dalam tiga abad. British Central Bank bercadang untuk membeli bon kerajaan dalam jumlah 60 bilion pound dan bon korporat untuk jumlah 10 bilion pound, dan juga memberikan bank perdagangan pinjaman empat tahun murah sebagai sebahagian daripada projek baru pembiayaan segera.

Ia adalah jelas bahawa Bank Pusat British terpakai semua usaha untuk mengekalkan pertumbuhan ekonomi semasa fasa peralihan Brexit. Terdahulu, Perdana Menteri Theresa Mei berkata bahawa rancangan untuk keluar British dari EU dijangka akan siap menjelang Mac 2017.

Pada akhir September UK KDNK bagi Q2 dikenali. KDNK merupakan petunjuk keadaan ekonomi di negara ini. British KDNK telah meningkat sebanyak 0.7% berbanding ramalan + 0.6% dan 2.1% pada setiap tahun dan terhadap + 1.9% pada suku tahun sebelumnya. Ekonomi negara terselamat selepas referendum dan ia berkemungkinan bahawa Bank of England boleh memilih lebih kewangan pelonggaran dasar. Ini akan menjadi faktor positif bagi pasaran saham UK dan indeks FTSE100 itu.

Peserta pasaran sedang menunggu untuk pengumuman data awal mengenai KDNK British untuk Q3 pada hari Khamis pada 11:30 (GMT + 3). Ia dijangka bahawa KDNK akan meningkat sebanyak 2.1% pada asas tahunan. Jika data pada akan lebih buruk daripada yang dijangkakan, ia akan memberi tekanan kepada Pound, tetapi akan menyokong FTSE100 indeks.

Faktor-faktor utama yang boleh memaksa Bank of England untuk mengurangkan kadar adalah kelemahan dalam pertumbuhan KDNK dan pasaran buruh, dan kadar inflasi yang rendah di UK.

Hari ini pada 17:30 (GMT + 3) Gabenor Bank of England Mark Carney akan memberikan ucapan. tindakan masa depan Bank of England masih tidak diketahui. Peserta pasaran menjangkakan bahawa Mark Carney akan memberi penerangan tentang rancangan masa depan Bank. Turun naik semasa ucapan beliau selalunya naik mendadak untuk pound dan FTSE100 indeks bursa saham London.

FTSE100: Indeks semakin berkembang. Analisis fundamental untuk 2016/10/25
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas