Kerana ia menjadi terkenal minggu lepas, ECB meninggalkan kadar faedah tidak berubah dan Presiden ECB Mario Draghi berkata ECB mungkin melanjutkan program pembelian bon. Program QE di Zon Eropah termasuk penebusan bulanan aset Eropah bernilai 80 bilion euro. kadar faedah asas dalam zon Euro adalah pada tahap 0.0% semenjak 10 Mac 2016, kadar pembiayaan semula bagi bank perdagangan (kadar faedah di mana bank perdagangan boleh meletakkan dana mereka ke atas akaun ECB) adalah negatif dan pada tahap -0.4%.

Hari ini pada 18:30 (GMT + 3) Mario Draghi, Presiden ECB akan memberikan ucapan dan peserta pasaran menjangkakan bahawa dia akan menjelaskan rancangan masa depan ECB.

Pada hari Isnin, perdagangan dalam indeks saham Eropah adalah bercampur-campur. Stoxx Europe600 mencapai garis berubah pada sesi penutup, indeks DAX Jerman telah meningkat sebanyak 0.5%, British indeks FTSE100 telah menurun sebanyak 0.5%, manakala CAC Perancis telah meningkat sebanyak 0.4%.

Semalam EuroStoxx50 indeks telah meningkat sebanyak separuh daripada peratus dengan harga penutup pada tahap 3093,0.

Dengan pembukaan sesi Eropah hari ini, EuroStoxx50 indeks telah meningkat kepada data yang positif ke atas Jerman IFO pada bulan Oktober dan pada menjangkakan ucapan hari ini oleh Mario Draghi.

Jika ECB Presiden Mario Draghi memastikan kenyataan baru-baru ini mengenai kemungkinan memperluaskan program QE di zon Euro, pasangan EUR / USD boleh mencapai tahap rendah pada tahap 1.0860, manakala indeks Eropah akan menerima insentif untuk pertumbuhan seterusnya.

EuroStoxx50: ECB itu meninggalkan kadar tidak berubah. Analisis fundamental untuk 25/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas