Indeks saham Amerika kian berkurangan. Dow Jones Industrial Average jatuh sebanyak 0.2%, S & P500 sebanyak 0.3% dan Nasdaq Komposit menurun sebanyak 0.65%. AS 10 tahun perbendaharaan juga telah merosot. Pada hari Khamis hasil mereka meningkat kepada 1.843% berbanding 1.790% pada Rabu, yang terletak berhampiran dengan paras tertinggi 5 bulan.

USD yang semakin meningkat dalam pasaran. Pada hari Khamis, USD menghampiri paras tertinggi sejak Mac. Indeks WSJ, yang menunjukkan kedudukan USD berbanding sekumpulan 16 mata wang, telah meningkat sebanyak 0.4% kepada 88.96. Sejak awal Oktober indeks telah meningkat sebanyak hampir 3%. Ini adalah paras penutup tertinggi indeks sejak awal Mac 2016.

USD ini disokong oleh jangkaan pelabur terhadap kenaikan kadar faedah oleh Rizab Persekutuan AS pada bulan Disember.

Pada hari Jumaat, perhatian pelabur akan memberi tumpuan kepada KDNK AS untuk Q3r (15:30 GMT + 3). Menurut ramalan indeks akan meningkat sebanyak 2.5% berbanding kenaikan 1.4% pada Q2. Pengumuman data ini tidak mungkin ketara memberi kesan kepada jangkaan pelabur terhadap kenaikan kadar pada bulan Disember.

Mesyuarat Persekutuan akan berlangsung minggu depan, tetapi peniaga tidak menjangkakan bahawa apa-apa rancangan pada mengetatkan dasar monetari akan diguna pakai sebelum pilihan raya presiden di Amerika Syarikat.

Ekonomi Amerika Syarikat yang menunjukkan semakin tanda-tanda pemulihan, yang meningkatkan kemungkinan kenaikan kadar faedah di negara ini sebelum akhir tahun ini. Menurut CME Group, kebarangkalian mengetatkan dasar monetari pada Disember dianggarkan pada 78.5% berbanding 60% pada awal bulan ini.

Ia mungkin bahawa pelabur akan terus menyokong USD sehingga akhir tahun ini. Jika ia berlaku, ia akan menjadi satu faktor negatif untuk pasaran saham AS.

DJIA: Indeks semakin berkurangan sebelum pelepasan data KDNK Amerika. Analisis fundamental untuk 28/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas