Jumaat lepas data makro-ekonomi AS yang kuat dikeluarkan, yang menunjukkan bahawa ekonomi Amerika Syarikat pada Q3 telah berkembang pada kadar terpantas dalam dua tahun.

Jabatan Perdagangan Amerika Syarikat melaporkan bahawa dengan pelarasan inflasi dan bermusim faktor KDNK AS pada S3 telah berkembang sebanyak 2.9% pada asas tahunan berbanding ramalan + 2.5%. Kebimbangan mengenai kelembapan ekonomi telah menurun dalam jangka pendek. Data menunjukkan bahawa perbelanjaan pengguna AS telah meningkat, serta pelaburan swasta dan eksport. Data yang kukuh akan memberikan alasan bagi keputusan untuk menaikkan kadar faedah; walau bagaimanapun, ia boleh berlaku hanya pada bulan Disember, kerana ia tidak mungkin bahawa Fed akan mengambil langkah ini sebelum pilihan raya presiden di Amerika Syarikat, yang dijadualkan pada 8 November. Mesyuarat Persekutuanseterusnya dijadualkan pada bulan November 1-2.

Data positif kepada KDNK AS telah mencetuskan kenaikan lagi dalam USD. Walau bagaimanapun, tidak lama selepas penerbitan data KDNK, USD mula merosot dengan ketara disebabkan oleh maklumat yang FBI telah kembali siasatan mengenai e-mel Hillary Clinton.

Pasangan USD / JPY telah mencapai paras tertinggi harian pada tahap 105.53 sejak 27 Julai tetapi kemudian jatuh ke paras terendah pada 104,46 dan ditutup dengan penurunan sebanyak 0.6% pada tahap 104.69.

Ketidakpastian mengenai pilihan raya presiden Amerika Syarikat, USD menurun terhadap aset dan mata wang. Indeks ICE telah menurun sebanyak 0.6% daripada paras tertinggi hampir 9 bulan.

Hari ini, pasaran berada dalam pembetulan selepas penurunan yang kukuh dalam USD pada Jumaat lepas, yang membantu untuk mendapatkan semula hampir semua kerugian yang dialami semasa sesi Asia.

Pada sesi Eropah awal pasangan USD / JPY telah meningkat sebanyak hampir 50 mata dengan pembukaan hari dagangan.

Esok pada 06:00 (GMT + 3) keputusan kadar faedah oleh Bank Jepun akan menjadi diketahui. Ia menjangkakan bahawa Bank akan mengekalkan kadar pada tahap sebelumnya -0.1%. Sekiranya menurunkan kadar yen mendadak akan jatuh dalam pasaran pertukaran asing, manakala pasaran saham Jepun akan meningkat. Jika Bank Jepun tidak akan membuat apa-apa keputusan drastik, Yen akan terus mengukuhkan di pasaran. Pada sidang akhbar itu ketua Bank Encik Kuroda akan memberi penerangan tentang keadaan ekonomi semasa di Jepun dan prospek masa depan dasar monetari. Walaupun langkah-langkah awal untuk merangsang ekonomi Jepun, inflasi di negara ini masih rendah, pengeluaran dan penggunaan yang jatuh, dan harga Yen semakin meningkat, yang mempunyai kesan negatif ke atas pengeluar Jepun.

Terdahulu Kuroda telah berulang kali menyatakan bahawa Bank bersedia untuk mengambil langkah-langkah yang paling drastik jika perlu akan. Ia dijangka bahawa dalam tempoh ini turun naik akan meningkat dalam pasaran kewangan Asia dan global.USD / JPY: Dalam jangkaan keputusan kadar faedah. Analisis fundamental untuk 31/10/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas