Peningkatan dalam dolar Australia telah menimbulkan pertumbuhan mata wang komoditi lain, termasuk wang, berbanding USD. Seperti yang kita tahu, hari ini RBA telah meninggalkan kadar faedah tidak berubah pada tahap 1.5%. RBA telah menyatakan bahawa berdasarkan data semasa dan selepas dasar monetari melonggarkan dalam mesyuarat pada bulan Mei dan pada bulan Ogos Lembaga Bank memutuskan bahawa dasar sedia ada penyimpanan akan menyumbang lebih kepada pertumbuhan ekonomi yang lebih jauh dan pencapaian tahap inflasi sasaran. Peningkatan NZD hari ini adalah disebabkan oleh harga komoditi yang semakin meningkat. Menurut data hari ini dari RBA, indeks harga komoditi, yang merupakan penunjuk utama perubahan kepada harga untuk eksport, telah meningkat sebanyak 16% pada bulan Oktober pada asas tahunan. Perubahan kepada indeks harga ini mempunyai kesan yang kuat ke atas kadar KDNK dan pertukaran mata wang negara daripada negara-negara yang berurusan dengan eksport komoditi. New Zealand adalah salah satu daripada negara-negara itu, sebagai perkara yang paling penting dalam eksport di New Zealand adalah serbuk susu dan produk tenusu yang lain.

Dolar New Zealand disokong oleh kenaikan dalam perdagangan asing di New Zealand di tengah-tengah kejatuhan dalam bekalan dunia produk tenusu dan pertumbuhan hampir tidak dapat dielakkan dalam harga produk tenusu, yang merupakan komoditi eksport utama New Zealand. Kadar faedah di New Zealand kekal agak tinggi, walaupun kebarangkalian penurunan pada masa akan datang. kadar faedah semasa di New Zealand adalah pada tahap 2%, yang merupakan salah satu tahap tertinggi di dunia di kalangan negara-negara dengan ekonomi maju. Fakta ini menarik pelabur sebagai pembelian NZD adalah transaksi selamat brining gaji kekal, The NZD juga menarik untuk peniaga menggunakan strategi "menjalankan perdagangan" apabila mata wang yang lebih mahal dibeli dengan mengorbankan lebih murah satu.

Walaupun Reserve Bank New Zealand boleh menurunkan kadar faedah pada bulan November pada mesyuarat itu, yang dijadualkan pada 9 November dan dalam masa 6 bulan pertama tahun 2017, dolar New Zealand mengekalkan kedudukan dalam pasaran dan pasangan NZD / USD adalah dalam aliran menaik stabil.

Berita hari ini akan termasuk pembebasan data AS bagi Oktober dalam tempoh 17:00-18:00 (GMT + 3) Indeks ISM pecutan secara beransur-ansur inflasi (ramalan 54), ISM indeks aktiviti perniagaan dalam sektor pembuatan (ramalan 51.5). Jika data yang berlaku untuk menjadi di bawah ramalan, pasangan NZD / USD akan menerima momentum menaik tambahan. Jika tidak, USD akan naik.

Selepas 18:00 - indeks harga bagi produk tenusu akan menjadi diketahui. Biasanya berita ini meningkatkan ketidaktentuan dalam NZD itu. Pada lelongan dalam tempoh dua minggu yang lalu harga produk tenusu telah bertambah sedikit. Menurut Menteri Perdagangan Dairy Global, indeks harga bagi produk tenusu telah meningkat sebanyak 1.4%.NZD / USD: pembekalan produk tenusu di dunia telah menurun. Analisis fundamental untuk 2016/01/11
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas