Pasangan NZD / USD telah mendadak berkembang sejak tiga hari lalu, disebabkan oleh kenaikan harga dunia produk tenusu sehingga tahap 0.7300, atau dengan 150 mata di atas harga penutup bulan sebelumnya.

Produk tenusu lelongan yang berlangsung dua hari lepas menunjukkan pertumbuhan yang ketara dalam harga dunia daripada produk tenusu Menurut Menteri Perdagangan Dairy Global, indeks harga bagi produk tenusu adalah pada tahap 11.4% (terhadap + 1.4% sebulan yang lalu). Perkara utama eksport negara adalah serbuk susu. Peningkatan harga produk tenusu mempunyai kesan positif ke atas mata wang New Zealand.

Data positif pada kadar pekerjaan pada S3 dan peningkatan dalam ramalan inflasi 2 tahun dari 1.65% kepada 1.7% juga mempunyai kesan yang baik pada harga dolar New Zealand.

Menurut data yang dikeluarkan hari ini, kadar pengangguran di New Zealand jatuh sebanyak 0.1% kepada 4.9%.

Indeks Harga untuk bahan-bahan mentah yang dikeluarkan oleh RBA awal minggu ini, yang merupakan penunjuk utama yang menunjukkan perubahan dalam harga eksport, telah meningkat sebanyak 16% pada bulan Oktober pada setiap tahun.

Perubahan kepada harga eksport mempunyai kesan ke atas kadar KDNK dan pertukaran negara-negara, yang ekonomi bergantung kepada eksport komoditi. ekonomi New Zealand ini memberi tumpuan kepada eksport dan perkara yang paling penting dalam eksport adalah serbuk susu dan produk tenusu yang lain.

Walaupun kadar faedah di New Zealand boleh diturunkan tidak lama lagi, mereka yang agak tinggi, pada tahap 2%, yang merupakan salah satu tahap tertinggi di kalangan negara-negara dengan ekonomi maju. Fakta ini menggalakkan pelabur untuk membeli mata wang New Zealand.

statistik positif New Zealand mengurangkan peluang daripada kadar faedah oleh Reserve Bank New Zealand pada bulan November (mesyuarat RBNZ yang dijadualkan pada 9 November) dan 6 bulan pertama 2017. New Zealand dolar adalah dalam aliran meningkat yang stabil.

Berita hari ini akan merangkumi:

Pada 15:30 (GMT + 3): keputusan kadar faedah oleh Bank England dan Persekutuan AS.

Pada 15:30: AS data pasaran buruh: Bilangan permohonan awal untuk faedah pengangguran minggu lepas. ramalan 258 000 dan bilangan sebelumnya adalah 258 000.

Pada 16:45: Markit indeks aktiviti perniagaan dalam sektor perkhidmatan AS untuk bulan Oktober.

Pada 17:00: ISM indeks aktiviti perniagaan dalam sektor perkhidmatan AS untuk bulan Oktober dan perintah industri pada bulan September, yang merupakan petunjuk penting mengenai keadaan ekonomi.

Jika statistik berubah menjadi lebih lemah daripada ramalan, pasangan NZD / USD akan naik.

Jika tidak, USD dengan cepat akan mendapatkan semula posisi yang hilang.NZD / USD: harga susu tepung telah berkembang. Analisis fundamental untuk 2016/03/11
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas