Peniaga mengambil keuntungan dan menyesuaikan kedudukan awal pilihan raya presiden Amerika Syarikat. Tinjauan pendapat awam baru-baru ini menunjukkan bahawa Hillary Clinton mempunyai kelebihan yang stabil, tetapi sedikit 3-6% berbanding Donald Trump. Walau bagaimanapun, sejak beberapa minggu lalu, Trump adalah penangkapan, merapatkan jurang. Dalam beberapa jam sebelum pilihan raya, kedua-dua calon meneruskan kempen presiden mereka. Hasil pengundian mungkin akan mengejutkan pasaran.

Sementara itu, data Cina menunjukkan bahawa pada bulan Oktober imbangan perdagangan asing telah meningkat kepada 49.06 bilion USD terhadap 41.99 bilion USD pada bulan September dan ramalan sebanyak 51.7 bilion USD. Indeks itu adalah di bawah ramalan. Eksport menurun sebanyak 7.3% berbanding Oktober lalu, selepas penurunan sebanyak 10.0% pada bulan September. Import jatuh sebanyak 1.4% pada bulan Oktober selepas penurunan 9% pada bulan September.

Ekonomi Australia adalah berorientasikan eksport, dan komoditi, seperti gas asli cecair, arang batu dan bijih besi adalah item eksport utama Australia. Salah satu pembeli utama komoditi Australia adalah China, yang masih pengimport terbesar di dunia bagi komoditi. Penurunan dalam import komoditi ke China menunjukkan kelembapan dalam ekonomi kedua terbesar di dunia, yang mempunyai kesan negatif kepada harga komoditi dan mata wang komoditi yang termasuk dolar Australia.

Keputusan kajian Bank Australia yang diterbitkan di 03:30 GMT + 3 menunjukkan sentimen pesimis daripada syarikat-syarikat dan kemerosotan keadaan perniagaan. Indeks keyakinan perniagaan jatuh ke 4 pada bulan Oktober daripada 6 pada bulan September, keadaan perniagaan indeks jatuh ke 6 pada bulan Oktober daripada 8 pada bulan September. Sub-indeks, menunjukkan kadar pekerjaan, perintah dan tahap inventori juga telah berkurangan dalam tempoh laporan.

Hari ini perhatian pasaran akan memberi tumpuan kepada keputusan pilihan raya presiden di Amerika Syarikat. Keputusan pertama akan diterbitkan pada hari Rabu 9 November.
Jika Clinton menang ia dijangka bahawa minat risiko pelabur akan meningkat, serta harga USD dan pasaran saham AS. AUD/USD
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas