Keputusan pertama pilihan raya presiden di Amerika Syarikat telah menunjukkan bahawa Donald Trump boleh memenangi pilihan raya. Calon ini dari Parti Republikan telah memenangi di negeri-negeri penting seperti seperti Florida, North Carolina dan Ohio, dan mencapai keputusan yang tinggi itu, yang tiada calon parti ini sejak 2004.

Kemenangan Trump di tiga negeri terbesar menyempitkan jurang antara calon. Keputusan pertama pilihan raya presiden telah menimbulkan pasaran kewangan. Sebagai tindak balas kepada maklumat mengenai pilihan raya USD jatuh berbanding mata wang Eropah dan aset selamat, seperti logam berharga, Yen dan Franc. Pada masa yang sama USD ini telah berkembang berbanding dengan mata wang komoditi.

Saham Asia dan Amerika indeks jatuh mendadak. Jepun Nikkei Stock Average jatuh sebanyak 5.4% kepada 16.251,54 mata, yang mencatatkan rendah sejak 24 Jun.
Pada hari sesi pembukaan pasangan NZD / USD telah menurun sebanyak lebih daripada 110 mata selepas berita mengenai kemungkinan kemenangan Trump.

Walau bagaimanapun, selepas pengiraan undi USD secara beransur-ansur telah menaik semula.

Berita lain yang penting hari ini adalah keputusan kadar faedah oleh RBNZ. Keputusan itu akan diterbitkan pada 23:00 (GMT + 3). Menurut ramalan kadar akan diturunkan sebanyak 0.25% kepada 1.75%. Terdahulu, RBNZ menyatakan bahawa ia adalah perlu untuk meneruskan kewangan pelonggaran dasar. kadar diskaun semasa di New Zealand adalah pada tahap 2.0%, yang merupakan salah satu yang tertinggi di kalangan negara-negara dengan ekonomi maju, yang menarik pelabur dan pelabur asing yang memilih strategi "menjalankan perdagangan".

Walau bagaimanapun, statistik positif New Zealand dan kenaikan harga komoditi, terutamanya produk tenusu, mengurangkan peluang bahawa Rizab Bank of New Zealand akan menurunkan kadar faedah hari ini, atau mungkin pada separuh 1 2017.
Jika RBNZ tidak akan mengurangkan kadar hari ini, NZD boleh naik mendadak dalam pasaran pertukaran asing. Walau apa pun, dalam tempoh keputusan kadar turun naik yang diumumkan dalam pasaran kewangan boleh meningkat.

NZD/USD
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas