Ia seolah-olah bahawa Trump mengetuai pilihan raya presiden di Amerika Syarikat, beliau telah berkata kepada penyokong-penyokongnya di New York bahawa Clinton mengucapkan tahniah di atas kemenangannya dalam pilihan raya presiden.

Ramai ahli ekonomi percaya bahawa dasar ekonomi Trump itu melemahkan pertumbuhan ekonomi dalam negara dan rasa tidak suka asas-asas ekonomi Amerika Syarikat, yang akan menyebabkan penurunan dalam aset saham.
Trump akan melakukan pemotongan cukai, sekatan imigresen dan dasar perlindungan dalam perdagangan.

Turun naik mendadak dalam pasaran yang disebabkan oleh pengumuman keputusan pertama pilihan raya, telah berhenti dan pasaran kewangan secara beransur-ansur stabil dan USD adalah mendapatkan semula sebahagian daripada kejatuhan.
Indeks saham AS juga telah kembali pada awal sesi Eropah.

Walau bagaimanapun, ia masih mungkin bahawa Persekutuan akan menaikkan kadar faedah pada bulan Disember. Dan ini adalah satu lagi faktor negatif untuk pasaran saham AS. Ahli ekonomi menjangkakan bahawa Persekutuan akan menaikkan kadar faedah sebanyak dua kali tahun depan. A.S. ekonomi semakin pulih. Walau bagaimanapun, peningkatan dalam kadar faedah adalah satu langkah yang tidak mencukupi untuk mengubah arah aliran kenaikan harga pasaran AS. Ia adalah mungkin bahawa pasaran akan stabil sebelum mesyuarat FOMC pada bulan Disember.

Pada akhir bulan lepas, Jabatan Perdagangan AS melaporkan KDNK (dengan pelarasan inflasi dan faktor-faktor bermusim) telah meningkat sebanyak 2.9% pada setiap tahun terhadap ramalan + 2.5%, yang merupakan pertumbuhan paling kukuh dalam tempoh 2 tahun yang lalu.

Menurut data yang dikeluarkan oleh Jabatan Buruh AS Jumaat lepas bilangan pekerjaan pada bulan Oktober telah meningkat sebanyak 161 000 terhadap ramalan 173 000 dan 191 000 pada bulan September. Kadar pengangguran jatuh kepada 4.9% pada bulan Oktober, seperti yang dijangkakan, terhadap 5.0% pada bulan September. Walaupun NFPR adalah di bawah ramalan, penunjuk adalah agak kuat dan, memandangkan KDNK positif, Persekutuan boleh menaikkan kadar pada bulan Disember.

Selepas pilihan raya, apabila pasaran akhirnya akan bertenang, US petunjuk makro-ekonomi akan mendapatkan semula kepentingan mereka. Dan kita tahu bahawa mereka menunjukkan trend positif, yang akan menyokong USD dan pasaran saham AS.

DJIA
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas