Turun naik yang tinggi semalam disebabkan oleh pilihan raya Presiden di Amerika Syarikat telah memberi kesan kepada harga logam berharga. Semalam, harga emas telah meningkat sebanyak 5% atau $ 62 setiap auns selepas pengumuman pertama kemenangan Trump. paras tertinggi semalam dalam pasangan XAU / USD adalah $ 1337.00 setiap auns emas. Bagaimanapun, malam lepas harga emas mula menurun dan mencapai tahap 1279.00.
harga penutup semalam iaitu hadapan emas Disember di COMEX telah menurun sebanyak 0.1% kepada tahap 1273.50 USD setiap Troy auns. Walaupun sebelum ini pada hari Rabu, harga mencecah paras tertinggi sebanyak $ 1307.50 per auns.

Sebaik sahaja keputusan akhir pilihan raya diketahui dan Trump menjadi ke-45 Presiden Amerika Syarikat, selera peserta pasaran risiko telah meningkat lagi. Pasaran saham naik dan USD telah mendapat semula hampir semua kerugian.

Peningkatan USD meletakkan tekanan ke atas emas. Indeks WSJ, yang menjejaki kedudukan USD berbanding sekumpulan mata wang lain, telah meningkat sebanyak 0.7% kepada 88,66%. Peningkatan dalam mata wang Amerika mempunyai kesan negatif kepada harga niaga hadapan emas, kerana harga untuk logam berharga ini adalah dalam nilai USD.

Walau bagaimanapun, ketidakpastian mengenai prospek ekonomi dan politik selepas kemenangan Trump boleh menukar pelan daripada Fed AS akan menaikkan kadar faedah pada bulan Disember. Jika pelan ini ditangguhkan, USD akan jatuh dalam pasaran pertukaran asing, manakala harga emas akan tumbuh semula.

Hari ini, pembetulan sedang menjalani dalam pasaran mata wang selepas turun naik semalam. Pada akhir hari akan ada banyak siaran berita. Walau bagaimanapun, perhatian hendaklah memberi tumpuan kepada berita AS, yang boleh meningkatkan ketidaktentuan dalam pasaran pertukaran asing.

Pada 16:30 (GMT + 3) - bilangan permohonan awal untuk faedah pengangguran di Amerika Syarikat untuk minggu terakhir akan menjadi yang diketahui. Jika hasilnya melebihi jangkaan, ia akan memberi kesan yang negatif kepada dolar AS. indeks sebelumnya adalah pada tahap 265 000. Unjuran itu adalah 260 000.
Pada 22:00 - Laporan bulanan mengenai bajet AS pada bulan Oktober akan dikeluarkan.

XAU/USD
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas