Turun naik dan ketidakstabilan pasaran kewangan global yang disebabkan oleh pilihan raya presiden Amerika Syarikat semalam, juga memberi kesan kepada pasaran minyak. Semalam, harga minyak jatuh ke paras terendah baru untuk bulan ini (44.40 setong minyak mentah Brent), tetapi tidak lama lagi minat risiko pelabur telah meningkat dan harga naik lagi. Presiden baru Amerika Syarikat, Donald Trump bercadang untuk mengurangkan sekatan ke atas pengeluaran sumber tenaga di negara ini, meluluskan draf saluran paip Keystone XL dan membatalkan berbilion-bilion dolar pelaburan dalam program Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai perubahan iklim. langkah-langkah yang akan menyokong pengeluaran minyak di Amerika Syarikat.

Pengeluar minyak di Amerika Syarikat cuba untuk mengambil kesempatan daripada kenaikan harga minyak, yang ditunjukkan oleh pertumbuhan mingguan dalam bilangan pelantar penggerudian aktif di Amerika Syarikat.
Terdapat 450 pelantar minggu lepas.

Awal minggu ini, Pentadbiran Maklumat Tenaga daripada Jabatan Tenaga AS telah menaikkan taraf ramalan untuk pengeluaran minyak di negara ini. Menurut ramalan baru, pengeluaran minyak di Amerika Syarikat tahun ini akan berjumlah 8.84 juta tong sehari; pengeluaran tahun depan akan mengurangkan kepada 8.73 juta tong sehari. ramalan Sebelum sepatutnya bahawa pada 2016 pengeluaran minyak akan mencapai 8.73 juta tong sehari, dan dalam 2017-8.59 juta tong.

Menurut data yang dikeluarkan oleh Jabatan Tenaga Amerika Syarikat pada Rabu, inventori minyak mentah di minggu 29 Oktober - 4 november meningkat sebanyak 2.432 juta tong. Dalam pengeluaran minggu pelaporan sawit meningkat sebanyak 170,000 tong sehari kepada 8.7 juta tong sehari.

Perhatian peserta pasaran akan memberi tumpuan kepada mesyuarat OPEC yang dikhaskan untuk pengurangan pengeluaran minyak, yang akan diadakan pada 30 Ia dijangka November bahawa di mesyuarat ini, OPEC akan bersetuju untuk menghadkan pengeluaran minyak untuk 32.5-33.0 juta tong sehari.
Ramai peserta pasaran yang ragu-ragu mengenai perjanjian OPEC untuk mengurangkan pengeluaran minyak. Walaupun perjanjian itu ditandatangani, tidak ada jaminan bahawa ahli-ahli OPEC akan memenuhi tanggungjawab mereka. Ramai ahli ekonomi percaya bahawa harga minyak tidak lama lagi boleh jatuh lagi.

Esok pada 21:00 (GMT + 3) perkhidmatan medan minyak syarikat Baker Hughes akan mengeluarkan laporan mengenai pelantar penggerudian aktif di Amerika Syarikat, yang merupakan petunjuk penting dalam aktiviti dalam sektor minyak AS. Data ini mempunyai kesan yang kuat ke atas harga minyak. Pada masa ini, bilangan pelantar penggerudian aktif di Amerika Syarikat adalah 450.

Brent
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas