Berikutan penurunan mendadak selepas pengumuman keputusan pertama pilihan raya presiden di Amerika Syarikat pada Rabu 9 November, pasaran saham AS telah berubah arah pergerakan. Aset saham jatuh ke tahap yang paling rendah dalam beberapa bulan yang lepas; Walau bagaimanapun, pada awal aset saham sesi dagangan Eropah telah kembali separuh daripada kerugian.

Semalam, untuk hari kedua berturut-turut, saham bank-bank utama Amerika Syarikat dan syarikat-syarikat industri telah berada dalam permintaan yang tinggi. Dalam indeks hasilnya Dow Jones Industrial Average ditutup pada paras tertinggi rekod berhampiran tahap 18808. The Dow Jones Industrial Average meningkat semalam sebanyak 1.2%, melebihi rekod paras penutup sebelumnya 18.636, yang telah dicapai pada 15 Ogos Minggu ini indeks mempunyai berkembang dengan lebih 5%.

Pergerakan dalam indeks saham AS utama lain adalah bercampur-campur. Indeks Nasdaq Komposit telah merosot untuk hari kedua berturut-turut. Pada hari Khamis, indeks jatuh sebanyak 0.8% kerana saham sektor teknologi telah merosot. Minggu ini, indeks S & P500 yang telah meningkat sebanyak 4% dan mencapai 2183.0, yang terletak berhampiran dengan paras tertinggi tahunan pada tahap 2192.0. Hari ini, indeks S & P500 telah sedikit meningkat pada sesi Eropah awal, dan didagangkan pada tahap 2170.0.

Semalam, hasil ke atas bon kerajaan AS 10 tahun meningkat kepada 2.113% daripada paras Rabu pada 2.070% melebihi tahap 2% buat kali pertama dalam tempoh sembilan bulan.

Trump panggilan untuk pemotongan cukai, sekatan imigresen dan dasar perlindungan dalam perdagangan. pelabur Amerika menjangkakan bahawa rangsangan fiskal tambahan dan kadar faedah yang lebih tinggi akan segera diperkenalkan.

Ahli ekonomi menjangkakan Persekutuan AS akan menaikkan kadar faedah sebanyak dua kali tahun depan. Ekonomi Amerika semakin pulih. Walau bagaimanapun, peningkatan dalam kadar faedah akan tidak mencukupi untuk mengubah trend kenaikan harga pasaran AS. Ia mungkin bahawa pasaran akan stabil terlebih dahulu daripada mesyuarat Rizab Persekutuan AS pada bulan Disember.

Walaupun data NFPR terkini adalah di bawah ramalan (bilangan pekerjaan pada bulan Oktober telah meningkat sebanyak 161 000 terhadap ramalan 173 000 dan 191 000 pada bulan September; kadar pengangguran jatuh kepada 4.9% berbanding 5.0% pada bulan September, yang dijangka) , data buruh masih positif dan bersama-sama dengan KDNK positif ia boleh memujuk makan AS untuk menaikkan kadar pada bulan Disember.
Apabila pasaran akhirnya akan bertenang selepas pilihan raya, statistik makro-ekonomi Amerika akan mendapat keutamaan dalam pergerakan pasaran lagi. Perhatikan bahawa statistik terkini adalah positif dan ia akan memberikan sokongan yang kuat kepada USD dan pasaran saham AS.

S&P500
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas