Kemenangan yang tidak dijangka daripada Donald Trump pada pilihan raya presiden pada Rabu telah meningkat ketidakpastian mengenai masa depan ekonomi AS, yang menyebabkan penurunan mendadak dalam USD.
Walau bagaimanapun, pada awal sesi Eropah USD yang telah mendapat semula kerugian dan terus meningkat semalam.

Peningkatan dalam USD adalah disebabkan oleh jangkaan bahawa peningkatan dalam perbelanjaan bajet, yang dirancang oleh Donald Trump, akan memaksa Persekutuan menaikkan kadar faedah. rangsangan fiskal, yang dirancang oleh Donald Trump, akan menyokong ekonomi Amerika Syarikat.

Perlu diingat bahawa selepas pemilihan Donald Trump, agensi S & P telah mengesahkan penarafan kredit AS pada AA + dan berkata prospek penarafan kekal stabil.

Walau bagaimanapun, jika Trump memutuskan untuk menaikkan duti import dan menguatkan syarat-syarat perjanjian perdagangan, Persekutuan mungkin tidak menaikkan kadar.
Gabenor Persekutuan Richmond Jeffrey berkata pada hari Khamis bahawa dasar monetari yang lebih ketat di Amerika Syarikat adalah yang dibenarkan dan ini tidak akan berubah walaupun peristiwa-peristiwa dalam seminggu.

Ketua Persekutuan St. Louis James Bullard juga berkata semalam bahawa persekutuan merancang untuk menaikkan kadar sebanyak 0.25% pada mesyuarat itu pada bulan Disember. Kenaikan kadar akan menyokong USD, menjadikan ia lebih menarik untuk pelabur yang memberi tumpuan kepada pulangan yang stabil. Menurut CME Group, pada hari Khamis, pasaran niaga hadapan anggaran kebarangkalian kenaikan kadar pada bulan Disember pada 76.3% berbanding 71.5% pada Rabu.

Sekarang, Eropah perlu memohon lebih banyak usaha untuk menyelesaikan masalah-masalah, kata Menteri Kewangan Jerman Wolfgang Schaeuble pada Khamis. Beliau berkata dasar semasa lembut kewangan dan lebihan mudah tunai yang boleh mencetuskan pelaburan berisiko. dasar sedia ada membolehkan untuk menangguhkan pembaharuan ekonomi yang diperlukan.

EUR/USD
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas